World Economic Forum giver topkarakter til det danske energisystem

Publiceret 11-12-2013

World Economic Forum har sammenlignet de nationale energisystemer. I to ud af tre kategorier indtager Danmark en førsteplads i EU. Det danske energisystem får point for at skabe vækst og udvikling og for en meget høj forsyningssikkerhed.

"Der bliver hver dag arbejdet hårdt for, at vi har et energisystem i topklasse, som understøtter den økonomiske vækst og udvikling i Danmark. Og det må man bare konstatere, at vi har. To førstepladser ud af tre mulige i EU: Det kan vi være stolte af", siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

World Economic Forum (WEF) offentliggør i dag den årlige sammenligning af nationale energisystemer. WEF vurderer blandt andet energisystemernes bidrag til den økonomiske vækst og udvikling. I den kategori får Danmark en førsteplads. Den anden førsteplads får vi på grund af den høje forsyningssikkerhed og adgang til energi. I den tredje kategori, hvor WEF vurderer energisystemets miljø- og klimamæssige bæredygtighed, ligger Danmark på en 14. plads. Det giver en samlet tredjeplads i EU.

Forklaringen på, at Danmark ligger lavt i den sidste kategori, skal bl.a. søges i, at WEF kategoriserer a-kraft og vedvarende energi ens i forhold til bæredygtighed.

"Vi er i fuld gang med en grøn omstilling af det danske energisystem. Omstillingen sker samtidig med, at vi skaber vækst og arbejdspladser. Der er altså ikke en modsætning mellem at være et grønt land og et velstående land. Med topkaraktererne fra WEF bliver der sat yderligere fokus på Danmark, og vi skal bare være glade for, at vi som et lille land kan gå foran", siger Martin Lidegaard.

På verdensplan indtager Danmark en sjetteplads på ranglisten. Det er to pladser højere end sidste år, hvor vi lå på en ottendeplads. Norge topper listen blandt andet på grund af store mængder vandkraft og olie- og gassektorens bidrag til den samlede økonomi. New Zealand er på andenpladsen og Frankrig på en tredjeplads.

Rapporten - Global Energy Architecture Index 2014 - lanceres i dag af WEF og klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard i House of Green i København. Det sker kl. 14.

.

  • Klima for skoleelever

  • Brexit

  • Klima- og luftudspil

  • Energiaftale 2020-2024

  • Eksportstrategi

  • Forsyningsstrategi