OverskriftDanmarks første minister-elbil kører på de danske veje

Publiceret 31-10-2013

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard kører i Danmarks første minister-elbil.

De senere år er der sket en markant udvikling af elbilerne. Teknologien er forbedret, så det er muligt at køre over 400 km. på en opladning. Samtidig imødekommer elbilen behovet for ”et rullende kontor”, som en ministerbil i praksis er på de lange ture. De første erfaringer er gode.

Det er glædeligt, at teknologien nu er nået så langt, at det er muligt at have en elbil som ministerbil. Udover lang rækkevidde kan elbilerne nu også imødekomme de behov, som en minister har for at arbejde undervejs. Og så siger det jo næsten sig selv, at det glæder mig meget, at jeg kan køre i en klimavenlig bil som klimaminister,” siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Elbilen er en Tesla S 85 – en mellemstor personbil. Den har været dyrere i anskaffelse end den tidligere ministerbil - en BMW 520 D. Til gengæld forventes de løbende omkostninger at være lavere. Det skyldes, at udgiften til brændstof, service og afgifter er mindre end ved en dieseldrevet bil. Ministeriet forventer samlet set, at der kan opnås en mindre besparelse på transport af ministeren ved skiftet.

Jeg opfordrer ofte kommuner, virksomheder og andre med større flåder af biler til at forsøge sig med elbiler. Nu laver vi også et forsøg med en ministerbil. Vi skal afprøve, om økonomien holder, og om bilen kan leve op til de krav, man stiller som minister. Det er mit håb, at driften og økonomien i elbilerne er blevet så god, at det offentlige med fordel kan gå foran ved at få flere elbiler på gaden”, siger Martin Lidegaard.

Den nye minister-elbil har kostet 580.000 kr. Bilen kan ifølge producenten køre 480 km. på en opladning. En opladning fra et tomt batteri til et fuldt batteri tager 4 timer ved brug af en stationær lader med almindelig vekselstrøm. Ministerbilen udleder under en tredjedel CO2 pr. kilometer i forhold til den tidligere ministerbil.

Indkøbet af ministerbilen er en del af en forsøgsordning, hvor ministeriet afprøver elbilens funktionalitet som ministerbil indtil august 2014.

  • Klima for skoleelever

  • Brexit

  • Klima- og luftudspil

  • Energiaftale 2020-2024

  • Eksportstrategi

  • Forsyningsstrategi