Ny samarbejdsaftale styrker råstofudviklingen i Grønland

Publiceret 19-08-2014

En ny og forbedret platform for samarbejde er nøgleordet i den nye samarbejdsaftale, der er indgået mellem medlem af Naalakkersuisut for Erhverv, Råstoffer og Arbejdsmarked Jens-Erik Kirkegaard og klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen. Aftalen løber fra den 1. januar 2015 til 31. december 2019 og vil afløse den nuværende femårige samarbejdsaftale.

Den nye aftale består af tre dele: En ramme-, projekt- og en rådgivningsaftale. Rammeaftalen, som netop er underskrevet af ministrene, muliggør indgåelse af en projekt- og en rådgivningsaftale.

Aftalen betyder, at GEUS vil medvirke til at opbygge og sikre de geologiske kompetencer i Grønland i form af rådgivning og konkrete forsknings- og markedsføringsprojekter. Ligeledes vil GEUS understøtte opbygningen af geologiske kompetencer og viden i Grønland.

Indgåelsen af aftalen understøtter opbygningen af GeoSurvey Greenland (GSG) på forsknings- og dataområdet. Efter planen vil GSG blive etableret den 1. januar 2016. Lovgrundlaget for GSG vil blive behandlet på den kommende efterårssamling.

”Jeg er stolt over den aftale, vi har udarbejdet sammen med Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. Aftalen betyder, at GEUS fortsat vil spille en stor rolle i den geologiske efterforskning, og at de aktivt vil hjælpe os med at opbygge vores geologiske kompetencer her i landet. Det er jeg rigtigt godt tilfreds med”, siger Jens-Erik Kirkegaard.

Han tilføjer med stor tilfredshed, at samarbejdsaftalen dementerer påstanden om, at aftalen er en afslutning på mere end hundrede års værdifuld samarbejde mellem Grønland og GEUS, men at det derimod er en fortsættelse af det gode og konstruktive samarbejde. Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen udtaler: ”Jeg er glad for, at vi med den nye aftale kan fortsætte det langsigtede samarbejde om udvikling af råstofområdet i Grønland. Samtidig tager aftalen højde for den udvikling Grønland ønsker”.

Den nye rammeaftale blev underskrevet af Naalakkersuisut for Erhverv, Råstoffer og Arbejdsmarked, Jens-Erik Kirkegaard og klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen tirsdag den 19. august.

Spørgsmål vedrørende samarbejdsaftalen skal rettes til ministersekretær i Departementet for Erhverv, Råstoffer og Arbejdsmarked Kirsten Enequist på telefon +299 345604.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen træffes via pressemedarbejder Rasmus Bjørn på rasbj@kebmin.dk eller +45 41729077.

Kontakt:
Rasmus Bjørn
4172 9077
rasbj@efkm.dk