Helveg: Flot pris til bornholmske frontløbere

Publiceret 14-06-2014

Det bornholmske EcoGrid-projekt er blevet hædret som et af de bedste projekter i verden til at involvere almindelige forbrugere i fremtidens energisystem. Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen glæder sig over, at Danmark kan gå foran i udviklingen af intelligente elnet.

Det bornholmske energiselskab Østkraft står i spidsen for EcoGrid projektet. Det er et demonstrationsprojekt, hvor 2000 bornholmske husstande skal vise, at elforbrugerne kan være med til at balancere den omskiftelige elproduktion fra vindmøller ved delvist at tilpasse deres forbrug, så det er større, når vinden blæser. Projektet er på konferencen Clean Energy Ministerial i Sydkorea blevet hædret med ISGAN Award of Excellence.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen var med ved overrækkelsen.

”Det er et rigtig spændende og innovativt projekt, som Østkraft står i spidsen for i samarbejde med en række europæiske partnere, og jeg er på Danmarks vegne glad for, at det også bliver anerkendt blandt mine energiministerkolleger i Clean Energy Ministerial”, siger Rasmus Helveg Petersen.

Clean Energy Ministerial (CEM) blev oprettet i juni 2010 på amerikansk initiativ og efter ønske fra Major Economies Forum. Der deltager 23 lande, som tilsammen står for 90 % af de samlede investeringer i ren energi i verden og 80 % af de globale udledninger af drivhusgasser. Arbejdet består af ét årligt ministermøde i maj for energiministre - Clean Energy Ministerial. Derudover deltager landene i 13 forskellige arbejdsgrupper.

Formålet med CEM er at fremme energieffektivitet, vedvarende energi og øge adgangen til vedvarende energi globalt. Danmark er aktiv i arbejdsgrupper inden for blandt andet sol- og vindenergi, intelligente elnet og elbiler.

”Når vi mødes i CEM, sidder Danmark sammen med lande, der er langt større end os. Det gør vi kun fordi, de andre lande ved, at vi har noget erfaring inden for vedvarende energi at byde ind med”, siger Rasmus Helveg Petersen.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen træffes via pressechef Claus Kaae-Nielsen clkaa@kebmin.dk eller 41729