Danmark modtager international pris for energieffektivisering

Publiceret 21-05-2014

Danmark tildeles i dag ’ The EE Visionary award’ i Washington. Danmarks indsats for at reducere forbruget af energi både nationalt og internationalt tjener som et forbillede for resten af verden, mener dommerkomiteen.

Ud over Danmark går dette års ’The EE Visionary Award’ til Arnold Schwarzenegger fra USA og Lee Jong-Cheol fra Sydkorea for deres indsatser inden for energieffektivisering på hhv. regionalt og lokalt niveau. Danmarks ambassadør i USA Peter Taksøe-Jensen modtager prisen på vegne af Danmark.

Dommerkomiteen har lagt vægt på Danmarks progressive tilgang til arbejdet med energieffektivisering, som har medført, at det danske energiforbrug ikke er steget siden 1980, samtidig med at økonomien er vokset med næsten 80 procent.

”Jeg er meget glad for denne pris, som jeg synes, bekræfter Danmarks position blandt verdens bedste, når det handler at få mest muligt ud af hver kilowatt-time. Den danske energipolitik har igennem årene krævet mod og investeringer, men der er også store gevinster at høste både klimamæssigt og økonomisk. Mange danske virksomheder har i dag en konkurrencefordel, fordi de bruger mindre energi end deres udenlandske konkurrenter”, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Danmark er i dag et af de mest energieffektive lande i verden, men potentialet for energibesparelser er fortsat stort. Som følge af energiaftalen fra 2012 vil energiforbruget falde med 12 procent frem mod 2020. Navnligt fordi energiselskaberne spiller aktiv rolle med at finde besparelser hos forbrugerne gennem rådgivning og økonomisk tilskud.

”Vi har fundet en model, hvor det er energiselskaberne, der hjælper deres kunder med at spare på energien. Det har vist sig at fungere så godt, at de øvrige EU-lande har valgt at gå i samme retning. Det er endnu et eksempel på, hvordan Danmark sætter dagsordenen på det her område”, siger Rasmus Helveg Petersen.

Prisen tildeles i forbindelse med den årlige energikonference ’Energy Efficiency Global Forum’, der arrangeres af organisationen Alliance to Save Energy.  Det er en sammenslutning af internationale virksomheder og organisationer, der arbejder for at fremme energieffektivisering. 

Dommerkomiten bag ’the EE Visionary Award’ består af 35 energieksperter fra hele verden, og prisen tildeles hvert år til byer, regioner, organisationer eller personer, der gør en ekstraordinær indsats på energiområdet.

Udover Danmark er der priser til Lee Jong-Cheol for sit lokalarbejde med byplanlægning og energieffektivitet i den sydkoreanske by Songdo City i Incheon. Tidligere guvernør i Californien Arnold Schwarzenegger modtager en pris for sit arbejde med organisationen Regions 20, der fremmer regionelle indsatser, som skaber økonomisk vækst og arbejdspladser samtidig med, at man reducerer CO2-udledning og energiforbrug.

Read in english

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen træffes via pressemedarbejder Rasmus Bjørn rasbj@kebmin.dk eller 41729077