Helveg: Energibranchen bør kun købe bæredygtig biomasse

Publiceret 20-05-2014

Der skal kun bruges bæredygtigt biomasse på kraftvarmeværkerne, mener klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen. Han opfordrer energibranchen til at indgå en frivillig aftale, som sikrer, at biomassen kommer fra for eksempel affaldstræ eller tyndingstræ.

I forbindelse med energiaftalen blev det aftalt, at kraftvarmeværkerne skal erstatte kul med biomasse inden 2020. Det betyder, at der vil være et stigende forbrug af træpiller og træflis i de kommende år. En analyse fra Energistyrelsen, der netop er offentliggjort, viser, at det er afgørende for klimaregnskabet, hvor biomassen kommer fra.

Det forventes, at størstedelen af det europæiske marked for træpiller i fremtiden vil kunne leve op til de bæredygtighedskriterier, der findes i Storbritannien og er under udvikling i Holland og Danmark.

”Der må ikke være tvivl om, at det gavner klimaet, når vi skifter kul ud med biomasse. Derfor vil jeg opfordre branchen til at indgå en frivillig aftale om kun at købe biomasse, der er produceret bæredygtigt”, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

I Storbritannien er der indført en lov, som sikrer, at der bliver brugt bæredygtig biomasse. I Holland arbejdes der på at lave standarder, som energibranchen skal overholde. Sideløbende er de europæiske energiselskaber i gang med at udvikle en standard for bæredygtig biomasse. Rasmus Helveg Petersen lægger op til, at de danske energiselskaber tager udgangspunkt i erfaringerne fra andre lande.

Energistyrelsen vurderer, at omkostningerne til brændsel kun vil stige med to procent, hvis energiselskaberne udelukkende køber bæredygtig biomasse.

Aftalen bør – ifølge ministeren – dække alle kraftvarmeværker over 20 MW. Det drejer sig om cirka 40 værker men er selvfølgelig åben for alle, der ønsker at være med.

”Hvis branchen ikke indgår en frivillig aftale, vil vi sikre bæredygtigheden gennem lovgivning. Biomasse har mange fordele som brændsel, men det er nødvendigt, at vi har høje standarder for, hvad det er for noget biomasse, vi bruger”, siger Rasmus Helveg Petersen.