Klimajournalistik på skoleskemaet

Publiceret 26-05-2014

Nu kan skole- og gymnasieelever springe ud som klimajournalister i en undervisningskampagne, som Klima-, Energi- og Bygningsministeriet har udviklet i samarbejde med DR. Kampagnen hedder "Nyheder fra en varm fremtid", og klasserne bag de to bedste artikler vinder et ophold på Samsø Energiakademi.

Vi skal handle nu for at begrænse klimaændringerne. Det er en af konklusionerne i FN's Klimapanels femte hovedrapport om klimaets tilstand. På den baggrund har Klima-, Energi- og Bygningsministeriet og DR i fællesskab udarbejdet kampagnen "Nyheder fra en varm fremtid", hvor landets skole- og gymnasieelever opfordres til at skrive journalistiske artikler om lokale initiativer, der gør en forskel for klimaet.

"Klimaforandringerne bliver en udfordring for verden i mange år fremover. Det er noget børn og unge, der vokser op nu, bliver nødt til at forholde sig til. På et tidspunkt vil det være op til nutidens unge at fortsætte den klimaindsats, som vi er godt i gang med," siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

I samarbejde med DR Skole og Gymnasium inviterer Klima-, Energi- og Bygningsministeriet landets ældste skoleelever og gymnasieelever til at være klimajournalister og dyste om hovedpræmien - et ophold for hele klassen på Samsø Energiakademi.

Kampagnen indeholder gratis tværfagligt undervisningsmateriale til både udskoling og gymnasieniveau. På kampagnens hjemmesidewww.dr.dk/varmfremtid bliver alle elevartiklerne samlet og vil danne et nyt billede af, hvordan Danmark arbejder med at skabe klimavenlige løsninger for fremtiden.

De ti bedste artikler udvælges af et dommerpanel, og klasserne bag artiklerne bliver inviteret til pressemøde i oktober med klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen, hvor de to vinderartikler også bliver kåret.

"Eleverne skal tage ud af klasselokalet og ud i den virkelige verden. Klimaforandringerne er allerede en del af vores hverdag mange steder, og det er løsningerne også. Når eleverne finder de gode klimahistorier og interviewpersoner, skal de beskrive, hvad de ser og hører, så teksten bliver levende. På den måde bliver klimahistorierne også en del af virkeligheden for læserne," siger Rasmus Helveg Petersen, der ud over at være politiker også har en baggrund som journalist.

Skrivekonkurrencen er allerede skudt i gang, og der kan indsendes artikler frem til fredag d. 10. oktober 2014. Læs mere på www.dr.dk/varmfremtid