Gode råd ved ekstremvejr på musikfestivaller

Publiceret 30-06-2016

Ekstremt vejr, fx skybrud og torden, udgør en potentiel risiko for gæster ved større udendørs arrangementer. Derfor kommer Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) med en række råd om, hvordan arrangører og gæster skal forholde sig, når vejret viser tænder.

Siden katastrofen foran Orange Scene på Roskilde Festival i 2000, hvor 9 unge mænd mistede livet, har der været et øget fokus på sikkerheden ved danske festivaller og udendørs arrangementer. Og som noget nyt kan arrangører nu trække på kompetencerne i DMI og få skræddersyede råd og vejledning om, hvordan de og deres gæster kommer sikkert gennem ekstreme vejrhændelser.

”Jeg har selv børn i festivalalderen, så det er klart, at jeg som alle andre forældre tænker meget på deres sikkerhed, når de begiver sig ud på festivaller. Derfor er jeg også glad for, at DMI bidrager med specifik rådgivning om ekstreme vejrhændelser til både arrangører og gæster”, siger Lars Chr. Lilleholt, som ud over energi og forsyning også er minister for klima og vejr. 

 

Drop paraplyen
Ofte er det nedbør, som volder problemer under festivalerne, og her leverer DMI råd til både arrangører og gæster, så alle kommer bedst muligt gennem strabadserne, både foran scenen og ude i campingområdet.

I den mere alvorlige ende af skalaen af vejrhændelser ligger torden og lynnedslag, som kan være direkte livsfarligt. Her kan simple råd få stor betydning for, om man udsætter sig selv for en unødig risiko:

  • Hold øje med skyerne på himlen og søg i ly FØR tordenvejret er lige over pladsen. Det bedste ly er i en bil/bus. På campingområdet er et lille lavt telt mere sikkert end et højt telt med lange metalstænger.
  • Læg eventuelle faner eller paraplyer fra dig, så du ikke står med en potentiel lynafleder i hånden.
  • Læn dig IKKE op af metalmasterne i koncertteltene. Kommer der lynnedslag på festivalpladsen, er disse høje metalmaster i højrisiko for at blive ramt.

”Det kan lyde banalt, at man skal tænke over, hvor man stiller sit telt, når der kommer masser af nedbør, men DMI’s råd skal være med til at sikre, at alle får en god oplevelse, også selvom det danske sommervejr ikke altid er lige godt. Og så kommer DMI også med nogle vigtige råd om, hvordan man skal forholde sig ved ekstremt vejr, fx tordenvejr, hvor vi senest i Tyskland har set meget voldsomme hændelser, hvor mange mennesker blev ramt af lynnedslag”, slutter Lars Chr. Lilleholt.

Se hele vejledningen til festivalarrangører og gæster. 

 

Fakta

Vejledningen om sikkerhed ved udendørs musikarrangementer udgives af Justits- og Kulturministeriet.

Vejledningen indeholder gode råd om alt fra fx opbygning af sikre frontarealer foran scener til fødevaresikkerhed og altså også et afsnit om vejrlig (afsnit 4b side 80).

DMI har leveret indhold til vejledningen siden 2012 og yder fra i år også direkte, skræddersyet rådgivning om farligt vejr til arrangører af store udendørs arrangementer.

 

Pressekontakt: Pressemedarbejder, Rasmus Bjørn, rasbj@efkm.dk, 41 72 90 77