Farvel til plusser på energimærker

Publiceret 05-04-2017

Med udgangen af 2019 er det slut med at tælle plusser, når du skal købe nyt komfur, køleskab eller støvsuger. Markant opstramning af energimærket gør det mere ambitiøst og lettere at overskue for forbrugerne.

Infografik over energimærkerne idag versus energimærkerne fra 2020

Fremover bliver A-mærket kun forbeholdt de absolut mest energieffektive produkter. Det er konsekvensen af en aftale, som er indgået mellem Rådet og Europa-Parlamentet i EU, som Rådet formelt har nikket til i dag.

Produkter i dag er blevet så energieffektive, at den nuværende skala er blevet meningsløs. Alt for mange produkter kan i dag besmykke sig med topkarakteren A efterfulgt af diverse plusser.  Derfor strammer vi nu op på skalaen til gavn for borgerne i EU, siger energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Den nye A til G-energimærkeskala betyder, at det fremover højest vil være de 30 pct. mest energieffektive produkter, som kan få karakteren A.

Dansk kamp for ambitiøs skala

Fra dansk side har man kæmpet hårdt for, at skalaen bliver fornyet løbende, så den løbende opdateres, når nye og mere energieffektive alternativer kommer på markedet.

Samtidig vil energimærkede produkter bliver registeret i en fælles EU-database for at hindre snyd og overflødig kontrol.

”Det er en rigtig god ordning, vi har fået skruet sammen. Fra dansk hold har vi har lagt stor vægt på, at de nye energimærker bliver fornyet løbende for at presse teknologiudviklingen af energieffektive produkter”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt

Årlig besparelse på 3.500 kr.

Undersøgelser viser, at 85 procent af de private forbrugere i EU benytter sig af energimærket, når de skal købe nyt. Og det er med god grund. I gennemsnit sparer en europæisk husstand 3.500 kr. på energiregningen ved at vælge energieffektive produkter og orientere sig i de såkaldte ecodesign til produkter.

Samlet set vurderer EU-kommissionen, at landene i EU sparer energi svarende til Italiens samlede energiforbrug pga. af EU’s mærkningsordninger.

 

Fakta

  • For at kunne følge med i den teknologiske udvikling skal der fremover aktiveres en ”re-skalering”, når 30 pct. af produkterne falder i den øverste klasse – A, eller når 50 pct. af produkterne falder i de to øverste klasser – A og B.
  • Udgangspunktet for den kommende re-skalering er, at den skal kunne holde 10 år for hver produktgruppe.
  • Med den nye mærkningsordning skal produkter fra 2019 registreres i en fælles produktdatabase, for at hindre snyd, sikre virksomheder mod overflødig gentagen kontrol i forskellige EU-lande og give forbrugernes lettere adgang til viden.

 

Kontakt
Rasmus Bjørn
Tlf.: 41 72 90 77
Mail: rasbj@efkm.dk

  • Klima for skoleelever

  • Brexit

  • Klima- og luftudspil

  • Energiaftale 2020-2024

  • Eksportstrategi

  • Forsyningsstrategi