Tyra er vital for dansk aktivitet i Nordsøen

Publiceret 01-12-2017

Tyra-feltet i Nordsøen bliver fuldt genopbygget fra 2019-2022. Det er positivt for samfundsøkonomien og afgørende for fortsat udvikling af den danske olie- og gasaktivitet.

Foto: Mærsk


Mærsk Olie og Gas A/S har på vegne af parterne i DUC i dag annonceret, at der er truffet formel investeringsbeslutning om fuld genopbygning af anlæggene på Tyra. Det betyder, at arbejdet med at genopbygge de synkende platforme i Nordsøen kan påbegyndes.

”Det glæder mig, at investeringsbeslutningen nu formelt set er truffet. Den fulde genopbygning af anlæggene på Tyra-feltet er afgørende for den fortsatte udvikling i Nordsøen. Tyra–anlæggene er central infrastruktur – ikke kun for Mærsk, men for al indvinding af naturgas i den danske del af Nordsøen,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

DUC's beslutning om fuld genopbygning kommer i forlængelse af den aftale om udvikling af Nordsøen, regeringen indgik med henholdsvis DUC og et bredt udvalg af partierne i Folketinget i marts 2017. Aftalen havde til formål at fremme investeringer i den danske del af Nordsøen ved at lempe beskatningen i et vindue fra 2017-2025. Baggrunden er, at havbunden under anlæggene er sunket mere end fem meter, siden de blev bygget i 1984. Det slider på anlæggene og kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Derfor er der nu behov for en betydelig renovering.

Anlæggene på Tyra-feltet vil være lukket på grund af genopbygningen fra november 2019. Det forventes, at produktionen kan genoptages i juli 2022. Ca. 90 pct. af naturgassen fra Nordsøen kommer i land via anlæggene på Tyra.

Ministeren ser genopbygningen som en fremtidssikring af indvindingen i den danske del af Nordsøen:

Vi kan være stolte af den danske olie- og gasproduktion i Nordsøen. Med en genopbygning af Tyra-anlæggene bliver det muligt fortsat at få gavn af det store potentiale, der er stadig er i undergrunden under den danske del af Nordsøen. Regeringen ser Nordsøen som et aktiv, der skal udvikles,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Den danske olie- og gasindvinding har frem til 2015 samlet medført indtægter til staten på ca. 415 mia. kr. Regeringen og branchen vurderer, at ca. halvdelen af potentialet i den danske del af Nordsøen er realiseret.

”Det er i Danmarks interesse at fortsætte olie- og gasproduktionen i Nordsøen, så vi opretholder vores forsyningssikkerhed og uafhængighed af energi fra ustabile egne af verden. Regeringen har sat et ambitiøst mål om at gøre Danmark uafhængigt af fossile brændsler i 2050, og at mindst 50 pct. af vores energibehov skal dækkes af vedvarende energi allerede i 2030. Det kræver store investeringer i de kommende årtier. Og her vil indtægterne fra Nordsøen være et vigtigt bidrag,” siger Lars Christian Lilleholt.

 

Kontakt:

Pressechef Jesper Caruso, jesca@efkm.dk / 41 72 91 84

 

  • Klima for skoleelever

  • Brexit

  • Klima- og luftudspil

  • Energiaftale 2020-2024

  • Eksportstrategi

  • Forsyningsstrategi