Dansk-tysk aftale om at åbne grænsen for handel med strøm

Publiceret 14-06-2017

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har indgået en aftale med det tyske Økonomi- og Energiministerium om, at der skal stilles et minimumsniveau af kapacitet til rådighed for handel med strøm mellem Jylland og Tyskland. Handel med strøm fra Jylland til Tyskland har været begrænset de seneste år. Dette skyldes, at det tyske elnet har en række begrænsninger – også kaldet flaskehalse, som reducerer handel med el mellem Jylland og Tyskland.

Der har over den seneste årrække været omfattende begrænsninger af handel med strøm fra Jylland til Tyskland. Det har resulteret i, at fx kun 11 % af handelskapaciteten mellem Jylland og Tyskland var tilgængeligt for markedet i 2016. Handelsbegrænsningen betyder, at selv om de nordiske el-producenter i perioder kan producere strøm billigere end deres tyske konkurrenter, kan de ikke få adgang til at sælge strøm på det tyske marked. Der har i over et år været arbejdet på at lande en aftale om en gradvist stigende åbning af kapaciteten for handel med el på grænsen mellem Jylland og Tyskland.

Dette er en rigtig god aftale for Danmark og de nordiske elproducenter, som gradvist vil kunne eksportere mere strøm til Tyskland i perioder, hvor de kan producere strøm billigere end deres tyske kollegaer. Jeg fremhævede udfordringerne for statssekretæren i det tyske Økonomi- og Energiministerium, Rainer Baake, tilbage i efteråret 2015. Det er glædeligt, at det nu er lykkedes at lande en aftale som sikrer en meget stejl indfasning af åbningen for handel med strøm. Allerede i 2019 vil åbningen af kapaciteten i gennemsnit være fem gange så stor som i 2016”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. ”

Aftalen er indgået på grund af de særlige omstændigheder i Nordtyskland, hvor udbygning af el-nettet ikke har kunnet følge trit med udbygning med vedvarende energi. Aftalen skal håndtere situationen indtil den tyske netudbygning muliggør en fuld åbning af grænsen.

Regeringen støtter et fuldt ud integreret og grænseoverskridende marked for el i Europa. Et indre marked for el er en forudsætning for at kunne integrere mere vedvarende energi i energisystemet. Med denne midlertidige aftale, når vi ikke en fuld åbning af kapaciteten, men vi når et vigtigt skridt på vejen. Problemerne med de interne flaskehalse i Tyskland er meget komplekse og det vil være urealistisk at løse problemerne fra den ene dag til den anden siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.”

Nedenstående figur illustrerer den tildelte kapacitet for handel med strøm mellem Jylland og Tyskland. I 2016 nåede den gennemsnitlige kapacitet ned på omkring 200 MW. Med aftalens implementering per 1. december 2017 skal den minimale tilgængelige kapacitet stige til 400 MW, derefter vil minimumskapaciteten stige til 700 MW i 2018, 900 MW i de første tre måneder af 2019, 1000 MW fra 1. april 2019 og 1100 MW fra 2020. Aftalen løber frem til udgangen af 2020. Aftalen implementeres ved en fem måneders pilotfase, som påbegyndes fra juli 2017.

undefined

Fakta:

  • Den aftalte minimumskapacitet implementeres ved en pilotfase fra juli 2017 (80 MW i juli, 160 MW i august, 240 MW i september, 320 MW i oktober og 400 MW i november). Fra november 2017 skal den minimale tilgængelige kapacitet være 400 MW per time. Minimumskapaciteten vil derefter stige til 700 MW i 2018, 900 MW i de første tre måneder af 2019, 1000 MW fra 1. april 2019 og 1100 MW fra 2020.

  • Aftalen er indgået mellem det tyske Økonomi- og Energiministerium (BMWi), Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Bundesnetzagentur samt Energitilsynet.

  • De relevante transmissionssystemoperatører, Energinet i Danmark og TenneT i Tyskland, er ansvarlige for implementeringen af aftalen.

 

Kontakt:

Pressechef Jesper Caruso, jesca@efkm.dk / 4172 9184

  • Klima for skoleelever

  • Brexit

  • Klima- og luftudspil

  • Energiaftale 2020-2024

  • Eksportstrategi

  • Forsyningsstrategi