Regeringen nedsætter ældreklimaråd

Publiceret 01-04-2019
Klima

Klimaet er vores tids største udfordring. Regeringen tager i dag et nyt vigtigt skridt for at finde brugbare løsninger i kampen for en grønnere fremtid. Det sker med nedsættelsen af et ældreklimaråd, der skal rådgive regeringen og Folketinget i svære spørgsmål om vores fælles fremtid.

Danmark og resten af verden står i et politisk vadested, hvor truende katastrofer udfordrer vores fælles klima. Siden sidste sommer, som var historisk tør, varm og solrig, har kampen for et bedre klima stået øverst på den politiske dagsorden.
Regeringen har siden spillet ud med solide politiske tiltag. Samtlige folketingets partier bakkede i forsommeren op bag en ambitiøs energiaftale, som blandt andet sikrer tre gigantiske havvindmølleparker og milliarder af kroner i støtte til landvind, solenergi og biomasse.

I efteråret lancerede regeringen 38 konkrete forslag til en styrket indsats for renere luft og bedre klima. I naturlig forlængelse nedsatte regeringen i foråret et ungeklimaråd, hvor ti udvalgte unge fra 18-30 år skal rådgive regeringen om brugbare klimaløsninger.

Nu er tiden kommet til, at også de ældre generationer tager ansvar for mange års laden stå til.

”Et ældreklimaråd er efter min og regeringens mening et oplagt tiltag, hvor vi giver en stemme til nogle af de bedagede grupper i befolkningen, som har bragt os i det uføre, vi i dag befinder os i. De ældre kan med deres erfaring som ballast både rådgive os politikere samt bistå med gode råd til befolkningen om, hvordan vi kommer fra et sort til et grønt samfund,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Stærke stemmer blandt de ældre

Fra i dag og en måned frem åbner regeringen for ansøgninger fra ældre, der vil være en del af det ti mand store ældreklimaråd. Der gøres plads til otte almindelige ældre over 60, mens to pladser er reserveret til Ældre Rådet og ældreklubben i Akademikernes Centralorganisation. Ældre Rådet indstiller Bjarne Hastrup som næstformand i Ældreklimarådet, mens AC har peget på Stine Bosse som formandskandidat.

I forbindelse med offentliggørelsen af det nye Ældreklimaråd i maj i Bakkens Hvile vil kongelig skuespiller Ghita Nørby holde talen, mens sangeren Erik Grip lancerer en genindspilning af ”Velkommen i det grønne”. Den fynsk bosatte trubadur Bjarne Jes Hansen pønser i samme anledning på en nyfortolkning af sangen ”Vi voksne kan også være bange”, som har fået arbejdstitlen ”Vi voksne vil også være grønne”.

Kontakt:
Pressemedarbejder Viola T. Gormsen kan fanges via brev til ministeriet eller på telefon 4172 9184.