På en score fra 1-100 får Danmark 100 i ”adgang til energi”, 86 i ”energieffektivitet” og 94 i ”vedvarende energi”. Det rækker til en førsteplads med 94 point – efterfulgt af Canada og USA med hver tre points færre.
”Det gør mig meget stolt, at Danmark endnu en gang kan iføre sig den globale grønne førertrøje som det land i verden med de bedste rammevilkår for et bæredygtigt energisystem. I efteråret kårede World Energy Council vores energisystem som verdens bedste, og det bliver igen bekræftet i denne store analyse fra Verdensbanken. Så Danmark står rigtig stærkt, og det arbejder regeringen selvfølgelig på at holde fast i”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Regeringen vil fastholde grøn førerposition
Danmark har siden energikriserne i 1970’erne foretaget massive investeringer i vedvarende energi med afsæt i brede politiske aftaler om øget energieffektivitet og omstilling til vedvarende energi.
Regeringen vil fortsætte den ambitiøse grønne omstilling og kommer i løbet af 2017 med en række initiativer.
”Regeringen vil i løbet af i år komme med en række udspil, der vil fastholde Danmark helt i front på den grønne omstilling: inden for kort tid præsenterer vi en eksportstrategi for energiteknologi, så vi kan booste eksporten af dansk energiteknologi til lande som USA, UK og Tyskland. Om få måneder kommer regeringens energikommission med sine anbefalinger til energipolitikken fra 2020 og frem, og det vil vi bruge til at lave et udspil til et nyt, ambitiøst energiforlig, som vi præsenterer i efteråret”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Ambitiøse mål for 2030 og 2050
Regeringen har sat nogle ambitiøse mål for Danmarks grønne omstilling, ligesom regeringen arbejder for at fastholde verdens bedste energisystem.
”Regeringen har et langsigtet mål om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler i 2050, og vi har sat et ambitiøst mål om at dække mindst halvdelen af Danmarks energibehov med vedvarende energi i 2030. Regeringen vil arbejde for, at Danmark har det mest integrerede, markedsbaserede og fleksible energisystem i Europa, der kan håndtere stigende mængder vedvarende energi på en omkostningseffektiv måde. På den måde kan vi også være et udstillingsvindue for resten af verden og skabe tusindvis af arbejdspladser, sikre eksport, vækst og velstand”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Fakta
- Verdensbankens rapport ”Regulatory Indicators for Sustainable Energy” (RISE) giver et omfattende billede af styrken og bredden i verdens landes støtte til omstilling til vedvarende energi samt hvilke tiltag, der er taget for at føre støtten ud i livet. Rapporten omfatter 111 lande, som dækker mere end 90 pct. af verdens befolkning og energiforbrug.
- I 2015 eksporterede Danmark energiteknologi for i alt 71,4 mia. kr. Eksporten af energiteknologi udgjorde 11,1 pct. af den totale danske vareeksport for 2015. Danmark ligger dermed nummer 1 i EU, hvad angår energiteknologieksportens andel af den samlede vareeksport.
- Dansk Industri vurderer, at eksporten af energiteknologi kan stige til 125 mia. kr. i 2030 som følge af den internationale klimaaftale fra COP21 i Paris i 2015.
Kontakt
Rasmus Bjørn
41729077
rasbj@efkm.dk