Regeringen igangsætter næste fase af Baltic Pipe

Publiceret 02-06-2017

Regeringen har godkendt, at Energinet.dk igangsætter næste fase af det norsk-dansk-polske gastransmissionsprojekt Baltic Pipe for at afklare projektets økonomiske bæredygtighed.

Regeringen har godkendt, at Energinet.dk i juni 2017 igangsætter et bindende udbud, en såkaldt Open Season, af den nye forventede gastransportkapacitet for Baltic Pipe-projektet. Baltic Pipe har til formål at sikre en ny gasforsyningsforbindelse fra Norge gennem Danmark til Polen. Open Season er et vigtigt instrument til at afgøre, om projektet er kommercielt bæredygtigt, og om det vil indebære økonomiske gevinster for Danmark.

 

Beslutningen om igangsættelse af Open Season kommer efter afslutningen på en fælles polsk-dansk forundersøgelse af Baltic Pipe-projektet.

 

Forundersøgelsen viser, at projektet vil kunne indebære økonomiske gevinster for både Polen og Danmark, forbedret gasforsynings-sikkerhed og yderligere diversificering af energikilder i EU,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

 

Fortsat stor usikkerhed om økonomien i projektet

 

Der er på det nuværende tidlige stadie fortsat meget stor usikkerhed om økonomien i projektet. Open Season kan bidrage til at afhjælpe denne usikkerhed. Holder Energinet.dk’s foreløbige forventninger til projektet stik, vil projektet give mulighed for at fastholde et lavt tarifniveau for danske gasforbrugere i fremtiden. Ellers er det forventningen, at de danske gastariffer fremadrettet vil stige betydeligt på grund af faldende gasforbrug i Danmark.

 

”Vi vil nu igangsætte næste skridt af Baltic Pipe-projektet, den såkaldte Open Season, der kan give et mere sikkert billede af den danske business case. Regeringen vil senere skulle træffe beslutning om igangsættelse af mere bindende projektfaser. Det vil her være afgørende, at det bekræftes, at der vil være betydelige økonomiske gevinster for Danmark, samt at projektet ikke indebærer unødige risici,” siger Lars Chr. Lilleholt.

 

Ifølge Energinet.dk’s procesplan vil der skulle træffes endelig investeringsbeslutning om projektet i 2018, forudsat at projektet ikke afbrydes forinden.

 

Fakta:

  • Baltic Pipe-projektet omfatter bl.a.:En sammenkobling af norsk og dansk gasinfrastruktur samt en gasrørledning i Nordsøen,
  • En gasrørledning fra Østsjælland til det nordlige Polen via Østersøen,
  • En udbygning af transmissionssystemet fra Jylland til Østsjælland, hvor der også vil skulle etableres en ny kompressorstation,
  • Rørledningen har kapacitet til at transportere ca. 10 mia. M3 gas årligt.

Se Energinet.dk's pressemeddelelse her:

https://www.energinet.dk/Om-nyheder/Nyheder/2017/06/01/Energinet-og-GAZ-SYSTEM-starter-Open-Season-for-Baltic-Pipe