Hele Danmarks radarbillede bliver bedre og hurtigere

Publiceret 29-06-2017

DMI har indkøbt og installerer i løbet af 2017 tre nye vejrradarer. De nye radarer stilles op i Sindal, på Rømø og Stevns. Sammen med de to eksisterende radarer på Bornholm og i Virring giver de i alt fem vejrradarer skarpe og troværdige billeder af det danske vejr.

Foto: DMI

36 millioner gange. Hvert år. Så ofte klikker danskerne ind på radarbilledet på dmi.dk. Fremover kan de besøgende se frem til, at radarbilledet bliver bedre og mere præcist. Det skyldes tre nye radarer, der er ved at blive stillet op – den første i Sindal i maj og de næste på Rømø og på Stevns i efteråret. Radarbilledet på dmi.dk er nemlig sammensat af data fra DMI’s fem radarer, der tilsammen dækker Danmarks areal.

De nye radarer afløser ældre radarmodeller. Med det nye udstyr – den såkaldte ’dual-polarisations’-radarteknik – kan DMI levere bedre og mere troværdige billeder, som kan opdateres oftere end de gamle radarer tillod.

”Radarerne er strategisk placeret centrale steder i Danmark for at give størst mulig dækning af Danmark. De nye radarer giver meteorlogerne bedre mulighed for at følge tordenbyger, kraftige byger, skybrud og snebyger hen over Danmark. Det skaber tryghed for os alle, at vi nu har fået et bedre og hurtigere redskab til at sikre mere præcise vejrudsigter – både i hverdagen og når vi skal sikre os mod farligt vejr,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

 

Farvel til falske ekkoer

Konkret vil et moderniseret radarnetværk give væsentligt bedre værktøjer til borgere og meteorologer, som vil have overblik over nedbør. Når udskiftningen af radarudstyret er færdigt, har DMI den samme type radarer på alle fem anlæg og dækker dermed Danmark med den såkaldte ’dual-polarisations’-radarteknik. ’Dual pol’-radarer er særligt gode til at fjerne såkaldte ”falske ekkoer”, det vil sige de radarekkoer, der ikke kommer fra nedbør. Dette er en udfordring, da blandt andet private wifi-netværk forstyrrer radaren, fordi de kører på samme frekvens.

De nye radarer leverer data hyppigere til meteorologerne, uden at det har negativ indflydelse på driften – hyppigheden er vigtig i forhold til forudsigelse af for eksempel tordenbyger, som kan opstå på relativt få minutter.

”De nye radarer til DMI er af meget høj kvalitet og kommer med en ny teknologi, som forbedrer meteorologernes arbejdsredskaber og danskernes radarbillede på dmi.dk, som er set mere end 36 mio. gange det seneste år. Jeg er glad for de nye investeringer, som kommer til at betyde meget for den daglige vejrudsigt, og varslingen når der er farligt vejr,” siger Lars Chr. Lilleholt.

 

Flere billeder

Radarbilleder på dmi.dk og DMI’s app opdateres hver 10 min og viser nedbør, dvs. regn, slud og sne over dansk område. Radarbillederne er et særdeles effektivt værktøj til at planlægning af udendørsaktiviteter for borgere, myndigheder og virksomheder. Meteorologerne bruger blandt andet radarbilleder til udarbejdelse af kortfristede vejrudsigter, varsling af kraftig nedbør, vurdering af snebyger til glæde for glatførebekæmpelse og til udsigter til lufthavne.

 

Tidsplan 

De nye radarer erstatter eksisterende radarer og bliver installeret i løbet af 2017. I Sindal er en ny radar netop blevet installeret i maj måned og forsyner nu dmi.dk og DMI’s app med radarbilleder. Nye radarer på Rømø og Stevns følger i september og oktober måned.

 

Link til radar-produkt på dmi.dk:

www.dmi.dk/vejr/maalinger/radar-nedboer

 

Kontakt:

Pressechef Jesper Caruso, jesca@efkm.dk / 4172 9184.

  • Klima for skoleelever

  • Brexit

  • Klima- og luftudspil

  • Energiaftale 2020-2024

  • Eksportstrategi

  • Forsyningsstrategi