Regeringen vil forbyde grillkul – bøfferne skal være klimavenlige

Publiceret 01-04-2018

Grillkul er en klimasynder, der skal forbydes i Danmark. Energiminister Lars Chr. Lilleholt vil inden grillsæsonen går i gang forbyde grillkul af hensyn til klimaet og miljøet. Kul er den mest forurenende energiform i verden, og den rimer ikke på Danmarks grønne førerposition. Grillbøffer er fortsat velkomne på middagsbordet, men fremover skal havefolket riste frankfurtere og stege koteletter over biogas eller grøn el.

I årevis har en sydende bøf og en grillet pølse stået i høj kurs hos danskerne. Sådan skal det også være i fremtiden, hvor havegrillen er det naturlige samlingspunkt i villaer, sommerhuse og kolonihaver. Men fremover skal grillmesteren vænne sig fra at bruge grillkul og kigge i retning af biogas og el.

”Jeg ved godt, at vi leger med ilden, når vi forbyder danskerne at bruge grillkul inden grillsæsonen går i gang. Men vi skal tænke på vores børn og børnebørn her. Kul er den største klimasynder. Vi har allerede besluttet at udfase kul i Danmarks elproduktion inden 2030. Nu er turen kommet til grillkullene, som er de suverænt største klimasyndere af samtlige energiformer, vi kender til. Og når man tænker på de fremragende alternativer som gas og el, ser jeg ikke noget problem i et hurtigt stop,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Grillsæsonen står for døren

Grillsæsonen står for døren, og forbuddet mod grillkul vil træde i kraft fra dags dato.

”Vi er inde og røre ved noget centralt i danskernes liv. Jeg ved godt, at den højtsungne danske hygge er indbegrebet af at stå med en kold øl i hånden og vende bøfferne over knitrende grillkul. Især for os mænd. Men der findes udmærkede og grønnere alternativer. Grillentusiaster kan eksperimentere med at grille på bæredygtige alternativer som biogas. Faktisk luner jeg mig ved tanken om, at vi fremover kan stege svinekoteletterne over CO2-neutral biogas, der netop kommer fra vores mange svineproduktioner,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Et lovforslag mod privat brug af træ- og grillkul bliver hastefremsat til førstebehandling den 1. april og får virkning fra fremsættelsesdatoen.

 

Pressekontakt: Christian Lietzen, 4172 3876, chrli@efkm.dk

 

FAKTA om udledning fra træ- og grillkul

  • Udledningerne fra danskernes træ- og grillkul svarer til udledningerne fra en provinsby med 20.000 husstande.
  • Over en 20-årig periode er udledningen af CO2 fra træ- og grillkul steget med knap 70 % og udgør nu 0,1 % af danskernes samlede udledninger af drivhusgasser. 
  • Klima for skoleelever

  • Brexit

  • Klima- og luftudspil

  • Energiaftale 2020-2024

  • Eksportstrategi

  • Forsyningsstrategi