Danmark indgår historisk aftale med Kina om havvind

Publiceret 13-06-2018
Globale samarbejder Energi

For første gang nogensinde indgår danske og kinesiske myndigheder en formel politisk aftale om udvikling af havvind i Kina. Med en tresporet strategi skal danske eksperter og virksomheder hjælpe kineserne med at realisere deres ambitioner indenfor havvind.

Danmark indgår historisk aftale med Kina om havvind

Danske energieksperter og virksomheder skal frem mod 2020 hjælpe kineserne med at bygge havvind. Det står klart efter weekendens topmøde i Sommerpaladset i Beijing mellem Danmarks energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt og den kinesiske energiminister Nur Bekri. Her underskrev de to ministre en historisk aftale om havvind.

”Aftalen er en milepæl i det dansk-kinesiske energisamarbejde. Kina har kæmpe ambitioner for deres havvindssektor. Vi forpligter os nu på, at dansk knowhow og teknologi skal ud og gøre en forskel for Kinas havvindssektor. Det er godt for danske virksomheder, men det er også godt for Kinas grønne omstilling, hvor havvind kan spille en vigtig rolle”, siger Lars Chr. Lilleholt (V).

Samarbejde om havvind

Et samarbejde mellem Danmark og Kina på havvindsområdet er af stor gensidig interesse. Fra kinesisk side afspejler interessen en anerkendelse af, at Kina har behov for dansk viden og kompetencer for at skabe et succesfuldt marked for havvind.

Fra dansk side indebærer samarbejdet en unik mulighed for at præge den videre udvikling af Kinas havvindssektor over de kommende årtier, herunder ikke mindst i forhold til at udbrede danske energiløsninger og positionere danske aktører og virksomheder på markedet.

Kina står som verdens største CO2 udleder over for store omvæltninger i deres energisystem, hvis landet skal leve op til Parisaftalens målsætning. Hvis Kina reducerer drivhusgasudledningerne med bare en procent, vil det svare til knap to år af Danmarks samlede udledninger.

Aftale i tre spor

Aftalen skal konkret løbe i tre spor.

  1. Et myndighedsspor, der omfatter etableringen af investeringsfremmende rammevilkår, som er afgørende for at sikre effektivitet i den kinesiske havvindssektor.
  2. Et test- og certificeringsspor, der fokuserer på etablering af et kinesisk center til test og certificering af vindmøller i Kina.
  3. Et virksomhedsspor, der skal åbne døren for danske udviklere og underleverandører til det kinesiske havvindsmarked

 

Pressekontakt: Lasse Bendtsen, tlf: 4172 3884,