Energiforligskredsen justerer dispensationsmulighed for biogasstop

Publiceret 05-04-2019

Energiforligskredsen har i dag besluttet at rykke en skæringsdato for dispensationsmuligheden for biogasstøtte.

Med Energiaftalen fra sommeren 2018 besluttede samtlige Folketingets partier at stoppe den nuværende støtteordning til nye biogasanlæg i 2020 og at indføre et loft over støtten til produktionen.

I starten af 2019 fastlagde Energiforligskredsen så rammerne for dette stop. Her blev det besluttet, at biogasanlæg, der tilsluttes efter 1. januar 2020, ikke kan få støtte under den nuværende ordning. Der blev samtidigt etableret en dispensationsmulighed, så biogasanlæg, der havde fået myndighedsgodkendelser samt foretaget betydelige, irreversible investeringer pr. 8. februar 2019, kunne få støtte ved tilslutning i en periode efter 2019.

Skæringsdatoen for myndighedsgodkendelser d. 8. februar 2019 har vist sig at have utilsigtede virkninger, og derfor er Energiforligskredsen i dag blevet enig om at rykke skæringsdatoen for myndighedsgodkendelse til 1. juli 2019. Der skal fortsat være foretaget irreversible investeringer inden 8. februar 2019 for at være berettiget til dispensation.

Puljen på 240 mio. kr. pr. år til nye anlæg til anvendelse af biogas og andre grønne gasser, som indgår i energiaftalen fra 2018, bliver samtidig reduceret for at skaffe finansiering af støtteomkostningerne til de anlæg, som bliver støtteberettiget ved udskydelsen af skæringsdatoen for myndighedsgodkendelse fra 8. februar til 1. juli 2019.

Det er endvidere besluttet at give dispensation til de anlæg, som inden 1. april 2019 har indgået en tilslutningsaftale med gasdistributionsselskabet, hvor nettilslutning er aftalt til før 1. januar 2020, men hvor tilslutningen bliver forsinket af uforudsete hændelser.

Det er herefter forventningen, at flere biogasanlæg vil kunne få støtte på den nuværende ordning.

”Biogas er en vigtig del af den grønne omstilling, og Danmark er et førerland inden for biogas. Derfor er jeg også glad for, at vi i dag er blevet enige om at tilpasse vilkårene, så vi ikke trækker tæppet væk under nogle få anlæg, som er meget langt fremme,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Der kan læses mere om justeringen hos Energistyrelsen. 

Fakta:

  • Samtlige af Folketingets partier blev med energiaftalen fra juni 2018 enige om at sætte et stop i 2020 for støtte til nye biogasanlæg på den eksisterende støtteordning for biogas samt loft for den tilskudsberettigede produktion.
  • D. 8. februar 2019 besluttede Energiforligskredsen et stop for støtte til nye anlæg til elproduktion på biogas og anlæg til opgradering af biogas til gasnettet pr. 1. januar 2020. Samtidig blev det besluttet ikke at give nye tilsagn om støtte til anlæg, som udnytter biogas til transport, industrielle processer og varme.
  • Ved samme lejlighed blev der etableret en dispensationsmulighed, hvis biogasanlægget ikke er i drift inden den 1. januar 2020, såfremt der både er opnået VVM-tilladelse samt miljøgodkendelse og er gennemført betydelige, irreversible investeringer i anlægget inden d. 8. februar 2019.
  • Skæringsdatoen for myndighedsgodkendelse d. 8. februar 2019 har vist sig at have utilsigtede virkninger, og derfor er Energiforligskredsen i dag blevet enig om at rykke skæringsdatoen for myndighedsgodkendelse til 1. juli 2019.
  • Det er endvidere besluttet at give dispensation til de anlæg, som inden 1. april 2019 har indgået en tilslutningsaftale med gasdistributionsselskabet, hvor nettilslutning er aftalt til før 1. januar 2020, men hvor tilslutningen bliver forsinket af uforudsete hændelser.
  • Puljen på 240 mio. kr. pr. år til nye anlæg, til anvendelse af biogas og andre grønne gasser, som indgår i energiaftalen fra 2018, reduceres for at skaffe finansiering af støtteomkostningerne til de anlæg, som bliver støtteberettiget ved udskydelsen af skæringsdatoen for myndighedsgodkendelse fra 8. februar til 1. juli 2019.

Kontakt:

Energi, forsynings- og klimaministeriet, presserådgiver Michael Korsgaard, mikon@efkm.dk, 24635487

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet