Stort dansk potentiale i USA’s voksende marked for havvind

Publiceret 28-02-2019

En række stater på den amerikanske østkyst har planer om at opføre hundredvis af havvindmøller over de næste 10-15 år. Derfor gør Det danske Trade Council, Energistyrelsen og DI nu en stor indsats for at hjælpe danske virksomheder ind på det nye marked.

På havet ud for den amerikanske østkyst har flere stater konkrete planer om at opføre et meget stort antal havvindmøller. For eksempel har staten New York for nyligt meddelt, at man vil opføre 9.000 megawatt frem mod 2035. Det svarer cirka til 11 af de kæmpe havvindpark, som Danmark vil bygge tre af frem mod 2030.

Langs den amerikanske østkyst er der nu sammenlagt planer om at opføre mere end 16.000 megawatt havvind. Det er nok til at forsyne 10 millioner amerikanske hjem med strøm. Og det skaber store muligheder for de danske virksomheder.

”Havvind er født i Danmark, og jeg tør godt sige, at vi er førende på området. Når muligheder opstår i udlandet, som i den grad passer til vores danske kompetencer, skal vi være klar til at gribe dem,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Flere danske havvindselskaber har allerede gjort deres indtog på det amerikanske marked, og de store ambitioner i østkyststaterne skaber også muligheder for de mange danske underleverandører med kompetencer inden for havvind.

”Danske virksomheder har specialiseret sig i at lave dele til vindmøller – lige fra vinger til fundamenter og søkabler.  Virksomhederne er i forvejen meget opmærksomme på det amerikanske marked, men med planerne for havvind langs østkysten bliver der skabt en helt ny situation for virksomhederne”, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Energistyrelsen har sammen med DI og Trade Council styrket indsatsen for de danske vindvirksomheder, og som led i det arbejde er Energistyrelsen d. 28. februar vært for en konference om havvind i New York med fokus på de mange nye muligheder i USA.

”I Danmark har vi hele paletten, når det kommer til havvind. Vi er et vindland, vi har en meget stærk vindindustri, og jeg er meget glad for den store indsats, som gøres på tværs af branche og myndigheder for at styrke det danske vindeventyr,” siger Lars. Chr. Lilleholt.

På konferencen d. 28. februar, som Energistyrelsen afholder i samarbejde med Udenrigsministeriet og DI, deltager en række danske og amerikanske myndigheder og repræsentanter fra både danske og internationale virksomheder. Danmark har et landesamarbejde med USA og med staten New York om havvind, og ambassaden i Washington arbejder tæt sammen med en række stater på den amerikanske østkyst for at udvide markedet og skabe en langtidsholdbar regional havvindssektor.

”Trade Council og de danske repræsentationer i USA har gennem en årrække i tæt samarbejde med danske virksomheder arbejdet med at sætte havvind på det amerikanske landkort. Fra den spæde start år tilbage, ser vi nu flere meget ambitiøse målsætninger langs den amerikanske østkyst, som den danske branche heldigvis står godt rustet til at udnytte”, siger handelschef på den danske ambassade i Washington, Jess Møller Knudsen.

Energistyrelsen og Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet udsender desuden en havvindekspert til USA for at intensivere og udvide det eksisterende samarbejde med føderale- og delstatsmyndigheder, ligesom DI i samarbejde med State of Green har etableret Danish Cleantech Hub, der arbejder for at synliggøre danske cleantech-løsninger – herunder inden for havvind – i staten og byen New York.

Kontakt

For kontakt til energi-, forsynings- og klimaministeren:

Presserådgiver Lasse Bendtsen, M: 4172 3884, lasab@efkm.dk

For kontakt til Dansk Industri: 

Presserådgiver Claus Kaae-Nielsen, M: 2332 6829, clkn@di.dk

 

Relaterede nyheder