Bred politisk aftale sikrer betydelig mere kabellægning af højspændingsledninger

Publiceret 23-10-2020

Rundt om i landet kan man se frem til langt færre højspændingsledninger i landskabet. Partierne bag PSO-aftalen er blevet enige om nye retningslinjer for udmøntning af puljen til kabellægning, der sikrer betydeligt færre luftledninger og langt flere elkabler i jorden.

Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er enige om at ændre udmøntningen af puljen til kabellægning af den del af højspændingsnettet, der betegnes 132-150 kV, så der sikres mest mulig kabellægning for pengene.

Aftalen betyder, at der kan kabellægges op mod 40 pct. mere af de eksisterende 132-150 kV-luftledninger for de samme midler.

Dagens aftale betyder også, at naboerne til nye 400 kV-net får samme vilkår om øget kabellægning, som man politisk lovede borgerne i de kommuner i Syd- og Vestjylland, der berøres af en ny 400 kV-forbindelse. Konkret betyder det teknisk mulig kabellægning af nye 400 kV-net og fuld kabellægning af nærliggende 132-150 kV-luftledninger, dvs. kabellægning af det teknisk mulige.

”Den grønne omstilling og elektrificeringen af samfundet medfører et øget behov for ny infrastruktur og flere højspændingsledninger. Men med den nye aftale sikrer vi betydelig mere kabellægning og altså færre gener i landskabet. På den måde understøtter vi, at den kommende udbygning af elnettet bliver så skånsom som mulig for borgerne og naturen, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Puljen forventes at række til at kabellægge ca. 550 km af de eksisterende 132-150 kV-luftledninger forventeligt frem til 2030. Med puljen og den besluttede kabellægning i Syd- og Vestjylland på 243 km svarer det til at kabellægge ca. halvdelen af de knap 1.700 km 132-150 kV-luftledninger i Danmark.   

Energinet har i dag offentliggjort et nyt planarbejde 2020 for de langsigtede udviklingsbehov i el- og gasnettet frem mod 2040, som bl.a. anviser forslag til mulige netudbygninger. Planarbejdet kan findes på Energinets hjemmeside Planarbejde2020

 Tillægsaftale om kabellægning til PSO

 

Udtalelser fra partierne

Carsten Kissmeyer fra Venstre:

”Vores grønne ambitioner øger behovet for elektrificering i alle dele samfundet. For Venstre er det vigtigt, at den grønne omstilling sker med respekt for borgernes penge og til mindst mulig gene lokalt. Derfor er vi i Venstre glade for, at vi med aftalen får flest mulige højspændingsledninger i jorden for pengene. Det er til gavn for både samfundsøkonomien, forsyningssikkerheden og borgerne.”

Ruben Kidde fra Radikale Venstre:

”Det er en fornuftig aftale, som medvirker til, at antallet af luftledninger i Danmark reduceres. Når vi lægger flere kabler i jorden, så bidrager vi til, at den udbygning med el-infrastruktur, som jo er en forudsætning for den grønne omstilling, bliver så skånsom som mulig for borgere og natur.”

Signe Munk fra Socialistisk Folkeparti:

”For SF har det vigtigt, at vi udbygger elnettet så skånsomt som muligt for natur og mennesker. Samtidig har det været væsentlig for os, at infrastrukturen er klar til de store mængder grøn strøm, som vi skal have ind i vores system i de kommende år”.

Mona Juul fra Konservative:

”Vi kommer til at se den grønne omstilling i landskabet, men for os er det vigtigt, at vi minimerer generne, så den grønne omstilling bliver så skånsom som mulig – for naturen og alle der bor og elsker at være i den. Det gør vi med mere kabellægning, og derfor er konservative godt tilfredse med aftalen.”

Baggrund

Partierne er enige om følgende nye retningslinjer:

  • Nye 400 kV-forbindelser kabellægges fremover i det omfang, at det er teknisk muligt.
  • Puljen til kabellægning på ca. 2,5 mia. kr., der blev aftalt med PSO-aftalen i 2016, anvendes til at kabellægge eksisterende 132-150 kV-luftledninger i takt med, at de står overfor gennemgribende reinvesteringer samt 132-150 kV-luftledninger i nærhed til nye 400 kV-luftledninger.
  • Nye 132-150 kV-net kabellægges som hidtil, ligesom de tre udestående forskønnelsesprojekter af eksisterende 400 kV-luftledninger gennemføres, som besluttet i 2009.
  • Senest i 2025 tager aftaleparterne stilling til, om der skal gennemføres mere kabellægning af eksisterende 132-150 kV-luftledninger, når puljen er opbrugt forventeligt i 2030.

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet