Klimaminister Dan Jørgensens reaktion på Klimarådets statusrapport

Publiceret 26-02-2021

I forbindelse med offentliggørelsen af Klimarådets statusrapport 2021 følger her klimaminister Dan Jørgensens udtalelser.

Klimaminister Dan Jørgensen:

"Klimarådet er ikke en dømmende eller besluttende instans. Rådets opgave er at rådgive regeringen. Og jeg synes, at de i denne rapport kommer med en række gode anbefalinger, som vi kan arbejde videre med. Både i forhold til overordnet tilgang og konkrete virkemidler. Flere af de tiltag, som Klimarådet efterlyser, er vi allerede i fuld gang med at levere på. Andre vil følge.

Regeringen er i gang med at forhandle med folketingets partier om en klimaindsats på landbrugsområdet, ligesom vi har fremlagt vores forslag til et 2025-mål. I de næste måneder følger vigtigt arbejde med at udvikle en strategi for lagring og fangst af CO2 samt en elektrificeringsstrategi og en strategi for brint og PtX.

Som det fremgår af aftalen om en grøn skattereform kommer der også sidst på året drøftelser om en ensartet CO2-afgift, når ekspertgruppen har delafrapporteret.

Klimarådet efterlyser, at anskueliggørelsen af, hvordan vi når i mål med 70%-målsætningen, gøres mere konkret. Det er en anbefaling, vi kommer til at levere på. Opgaven i den kommende tid for regeringen bliver i høj grad at få gjort de tiltag, der i dag kan opføres som potentielle reduktioner, til at blive konkrete reduktioner.

På halvandet år har vi løst ca. en tredjedel af den opgave, vi har 10 år til at løse. Det er et stort skridt i den rigtige retning. Vi er langt fra i mål, og der er store opgaver forude. Men vi er godt på vej."

 

Læs om Klimarådets fem centrale anbefalinger og regeringens plan via dette link

Læs om klimaresultaterne siden regeringsskiftet via dette link

Læs om udvikling og implementering via dette link 

 

Pressekontakt:

Klimaministeriets pressetelefon 41 72 38 05

FAKTA

  • Klimarådet er regeringens klimafaglige rådgiver, der bistår med uafhængige vurderinger af regeringens klimaindsats og afgiver anbefalinger til den fremadrettede klimaindsats.
  • Klimarådet giver i statusrapporten deres faglige vurdering af, om det kan anskueliggøres, at klimalovens mål kan nås. Regeringen skal efterfølgende komme med sin vurdering i klimaprogrammet.
  • Vurderer regeringen, at målopfyldelse ikke kan anskueliggøres, er det regeringen, der kan udløse handlepligten i klimaprogrammet. Folketinget vurderer sidst på året, om handlepligten efterleves.
  • Regeringen vil før sommerferien præsentere en særskilt CCS-strategi. I 2021 vil der også komme strategier for elektrificering og PtX/brint. Strategierne skal konkretisere, hvordan de store potentialer omsættes til konkrete reduktioner.
  • Regeringen har sammen med partierne bag aftalen om en grøn skattereform netop nedsat en ekspertgruppe, som skal udarbejde forslag til en CO2e-afgift. Ekspertgruppen skal delafrapportere i slutningen af 2021, hvormed principper for CO2e-regulering bl.a. fastlægges.
  • Der pågår pt. landbrugsforhandlinger, hvor udtag af lavbundsjorder er et centralt element.

Relaterede nyheder

Temaer

Interessentforum for CCUS

Hold dig opdateret om aktiviteter og seminarer på denne side

Læs mere her

   

Billede af ungeklimarådet og ministeren

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet

Borgertinget på klimaområdet

Danmarks borgerting består af 99 danske borgere, der skal diskutere forskellige klimadilemmaer.

Læs mere om borgertinget

Billede af tekst "Regeringens klimapartnerskaber"

Partnerskabernes anbefalinger

Som led i den danske klimaindsats har regeringen etableret 13 klimapartnerskaber med erhvervslivet samt et Grønt Erhvervsforum

Læs mere om partnerskaberne her

Skoleelever

Klima for skoleelever

Er du skoleelev, og vil du gerne vide mere om, hvordan og hvorfor klima hænger sammen med vores energiforbrug, så er du havnet det rigtige sted.

Klima for skoleelever

Vindmølle nedefra

Eksportstrategi

Danmark er et foregangsland inden for grøn omstilling og energieffektivitet.

Læs mere om Eksportstrategien