Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

Publiceret 26-01-2021

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

Danmark skal lede Det Internationale Energiagenturs (IEA) nye globale kommission ’Our Inclusive Energy Future: The Global Commission on People-Centred Clean Energy Transitions’ for en social og økonomisk retfærdig grøn omstilling. Medlemmerne af kommissionen skal identificere og undersøge de vigtigste økonomiske og sociale udfordringer, som den grønne omstilling medfører og komme med løsningsforslag på dilemmaerne. Det drejer sig blandt andet om udfordringer omkring økonomisk rimelighed, grønne jobs og vækst, inklusion, adfærd og befolkningernes deltagelse i den grønne omstilling.

”Jeg er utroligt glad for rollen som formand for IEA’s nye kommission, der skal være med til at sikre en retfærdig grøn omstilling internationalt. Det er helt centralt for regeringen, at omstillingen til vedvarende energi sker socialt balanceret, og sikrer, at hele verden kan deltage aktivt i den grønne transformation. Jeg håber, at IEA’s nye kommission kan styrke det fokus, så flere lande kommer til at levere flere reduktioner i de kommende år. Det er nødvendigt, hvis vi skal nå ambitionerne i Paris-aftalen”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

”Imens omstillingen til grøn energi får vigtig momentum, er det essentielt for dens succes, at det sker inkluderende og centreret omkring befolkningen. Mange lande fokuserer nu på det her område og ser på mulighederne for at udveksle ideer og gode råd. Medlemmerne af vores nye globale kommission for en retfærdig grøn energiomstilling vil lede den globale dialog og dele oplevelser og forbedre praksis på området. Danmark har allerede vist betydelig global lederskab inden for dette emne, og derfor er jeg glad og beæret over, at statsminister Mette Frederiksen har sagt ja til at være protektor for kommissionen og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen til at være formand”, siger Fatih Birol, administrerende direktør for Det Internationale Energiagentur.

Kommissionen vil bestå af 20-25 personer, herunder ministre og direktører fra internationale organisationer. Kommissionen skal munde ud i konkrete politikanbefalinger i efteråret 2021 forud for COP26 i november.

 

Kontakt

Presserådgiver, Emil Lee Madsen (emlma@kefm.dk), telefon (+45) 41 72 90 58

FAKTA

  • IEA’s nye kommission ‘Our Inclusive Energy Future: The Global Commission on People-Centred Clean Energy Transitions’ skal identificere og undersøge de vigtigste økonomiske og sociale udfordringer, som den grønne omstilling kan medføre.
  • Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen skal være formand for kommissionen, mens statsminister Mette Frederiksen er protektor (Honorary Patron) for kommissionen.
  • Kommissionen vil bestå af 20-25 prominente ministre og ledere af internationale organisationer.
  • Første møde i kommissionen forventes afholdt medio marts.
  • Møderne der skal munde ud i en række konkrete og implementerbare politikanbefalinger. Anbefalinger skal præsenteres til november forud for COP 26 med mulighed for at fortsætte arbejdet og videreudvikle løsninger i 2022.

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet