Dørene til et nyt grønt Nordsøeventyr er nu åbne

Publiceret 06-02-2023

De første tilladelser til storskala lagring af CO2 i den danske del af Nordsøen er på plads. Eventyret begynder i 2025, og fra 2030 kan op mod 13 mio. tons CO2 årligt blive pumpet ned i undergrunden.

Listen over, hvad den danske undergrund kan bruges til, bliver kun længere og længere. Siden 1970’erne har vi hentet olie, gas og andre råstoffer fra den danske undergrund.

50 år senere vender vi processen på hovedet og begynder i stedet at bruge undergrunden som et lager for den CO2, vi og andre lande producerer – og nu gør vi det i storskala.

De første tilladelser til CO2-lagring i storskala er netop faldet på plads, og de er gået til virksomhederne INEOS og Wintershall DEA samt TotalEnergies, som anslår, at op mod 13 mio. tons CO2 årligt vil tage turen ned i den danske undergrund fra 2030.

”Den danske undergrund har åbnet dørene til et nyt, grønt erhvervseventyr med en kundebase, der strækker sig over hele Europa. Vi kan endelig komme i gang med den del af arbejdet, der giver jord under neglene, sender CO2 ned i undergrunden og hjælper os med at nå vores klimamål. Industrialiseringen af CO2-lagring betyder, at det nu bliver større, end vi selv kan gøre det, og at det bliver billigere for os at nå vores klimamål,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Med tilladelserne kan arbejdet sættes i gang med det samme.

Lagring på land

Det er ikke kun i Nordsøen, at der bliver arbejdet på fangst og lagring af CO2. Ved Stenlille på Vestsjælland er Gas Storage Denmark i fuld gang med at forberede CO2-lagring på land – et pilotprojekt, der følger fra Aftale om rammevilkår for CO2-lagring i Danmark.   

Da aftalen blev indgået, lød vurderingen, at det ville være muligt at lagre 0,5 mio. tons CO2 om året i fem år.

Men der er faktisk plads til meget mere. Derfor bliver pilotprojektet nu udvidet fra i alt 2,5 mio. tons til 10 mio. tons CO2. 

”Den helt åbenlyse gevinst er for klimaet. Men det giver også et spændende indblik i potentialet for lagring af CO2 på land, som jeg glæder mig til at følge med i, så vi bedst muligt kan understøtte både undersøgelser og udvikling,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Udvidelsen af pilotprojektet betyder også, at det løber i tyve år stedet for de oprindelige fem år.    

Fakta

  • INEOS og Wintershall DEA har med Project Greensand vurderet, at de kan lagre 1,5 mio. tons CO2 om året inden udgangen af 2025 og op mod 8 mio. i 2030.
  • De samlede investeringer i Project Greensand er 455 millioner kroner. Af dem har staten investeret 206,61 millioner kroner.
  • TotalEnergies forventer med Bifrost at kunne lagre mere end 5 mio. tons CO2 om året fra 2030. De undersøger muligheden for at udvide.
  • De samlede investeringer i Bifrost er 157 millioner kroner. Af dem har staten investeret 75,68 millioner kroner.

Relaterede nyheder

Temaer

Interessentforum for CCUS

Hold dig opdateret om aktiviteter og seminarer på denne side

Læs mere her

   

Billede af ungeklimarådet og ministeren

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet

Borgertinget på klimaområdet

Danmarks borgerting består af 99 danske borgere, der skal diskutere forskellige klimadilemmaer.

Læs mere om borgertinget

Billede af tekst "Regeringens klimapartnerskaber"

Partnerskabernes anbefalinger

Som led i den danske klimaindsats har regeringen etableret 13 klimapartnerskaber med erhvervslivet samt et Grønt Erhvervsforum

Læs mere om partnerskaberne her

Skoleelever

Klima for skoleelever

Er du skoleelev, og vil du gerne vide mere om, hvordan og hvorfor klima hænger sammen med vores energiforbrug, så er du havnet det rigtige sted.

Klima for skoleelever

Vindmølle nedefra

Eksportstrategi

Danmark er et foregangsland inden for grøn omstilling og energieffektivitet.

Læs mere om Eksportstrategien