Fra olie og gas til grønt lagerrum: Den første CO2 er lagret i Nordsøen

Publiceret 07-03-2023

Danmark er nu et af de første lande i EU, der aktivt lagrer CO2 i undergrunden. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard var med i Esbjerg, da den første CO2 tog turen ned i undergrunden.

Det var med vestenvinden i ryggen, at et nyt kapitel af Danmarkshistorien blev skrevet i Esbjerg.

For første gang blev CO2 lagret i den danske undergrund.

Det er pilotprojektet Greensand af INEOS og Wintershall DEA, som står bag den første danske lagring – en lagring, som onsdag d. 8. marts fandt sted langt ude i Nordsøen. Også H.K.H. Kronprinsen var mødt op på Esbjerg havn for at markere begivenheden.

CO2-lagring i Danmark eksisterer ikke længere kun på papiret – nu er processen en realitet, og det bringer os et godt skridt tættere på at nå klimamålene. For 50 år siden talte vi om gas og olie, når vi talte om Nordsøen. Men i dag kan jeg i stedet kalde det et spirende grønt erhvervseventyr – og det er stort,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Formand for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen deltog også med en videotale, hvori hun understregede, hvor meget det betyder for EU, at CO2 nu også lagres i Danmark.

Den danske undergrund har ifølge GEUS i alt et lagringspotentiale på op mod 22 milliarder ton CO2, hvilket svarer til mellem 500 og 1000 års samlet dansk udledning på det nuværende niveau. 

Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på 41 72 38 05.

Fakta om CCS

  • Pilotprojektet Greensand er de første til at lagre CO2 i den danske undergrund. INEOS og Wintershall DEA står bag pilotprojektet.
  • I begyndelsen af februar blev de første danske tilladelser til storskala CCS givet til INEOS, Wintershall DEA og Total.
  • Danmark, Belgien og Flandern indgik sidste år den første aftale af sin slags om international transport af CO2. 
  • Næste brik i CCS-puslespillet er transportinfrastrukturen for CO2.

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet