For ti år siden indgik Danmark og Ukraine et samarbejde om energisikkerhed. I dag er det samarbejde vigtigere end nogensinde.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard er i Ukraine for at markere et årti med dansk-ukrainske energisamarbejde og for at understrege, at de også fremover kan regne med støtte fra Danmark på energiområdet. Det fremgår også af den nye 10-årige sikkerhedsaftale, som blev underskrevet mellem Danmark og Ukraine d. 22. februar.
Fokus for samarbejdet er at udvikle et mere robust og modstandsdygtigt energisystem i Ukraine, der bedre kan stå imod både angreb og hårde vintre. Oven i det har Danmark sikret flere bidrag til Ukraine Energy Support Fund – senest i rækken er bidrag på 40 millioner kroner i går og 30 millioner kroner i november. Midlerne går til genopbygningen af Ukraines energisektor, som for nylig har været under voldsomt angreb.
”Det dansk-ukrainske energisamarbejde har aldrig været vigtigere. Rusland har i dette forår sat ind med voldsomme angreb på den ukrainske energiinfrastruktur. Det er nødvendigt, at vi både på kort og lang sigt sikrer, at Ukraine kan stå imod – og det gør vi med det dansk-ukrainske energisamarbejde. Energipolitik er sikkerhedspolitik, og vi er nødt til at sikre Europas uafhængighed, så vi kan sikre vores frihed,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Læs mere om tidligere bidrag her
Danmark er med Norge og Polen medleder på den del af Præsident Zelenskyijs fredsformel, der handler om at sikre energiforsyningen på kort og lang sigt i Ukraine. Her arbejder Danmark bl.a. for at samle international opbakning til, at energi aldrig må bruges som våben i krig.
Dansk-ukrainsk energisamarbejde
Siden krigen brød ud, har energisamarbejdet mellem Danmark og Ukraine ændret karakter. I dag beskæftiger samarbejdet sig både med de akutte energibehov og det langsigtede mål om at sikre uafhængighed af russisk olie og gas, hvilket flugter med Ukraines klimamål om CO2-reduktion på 65 % i 2030 og klimaneutralitet i 2060.
Særligt energieffektivitet er en prioritet for Ukraine og afgørende ift. EU-integrationsforhandlingerne, men landet mangler de rette kompetencer. Danmark bidrager bl.a. allerede med at udarbejde konkrete anbefalinger for energieffektivisering i industrien og med at sikre, at Ukraines lovgivning lever op til EU-standarder inden for energieffektivisering.
Nu udvider Danmark og Ukraine samarbejdet med et talentprogram, hvor bl.a. Energistyrelsen, DTU og Københavns Professionsskole vil oplære ukrainske studerende inden for energieffektivitet.
På tegnebrættet er også et nyt samarbejde om biogas, hvor Ukraine som stort landbrugsland har gode muligheder for at producere og eksportere biogas. Det kan styrke både ukrainsk og europæisk energisikkerhed. Danmark kan som Europamestre i biogas hjælpe ukrainske myndigheder med erfaring og sparring.
Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på +45 41 72 38 05