Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard er til COP29 og skal blandt andet forhandle for EU

Publiceret 19-11-2024

Når verdens lande bl.a. skal blive enige om et nyt mål for klimafinansiering, regelsættet for køb og salg af klimakreditter samt ambitionerne for reduktion af udledninger, sidder klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard med ved bordet. Ud over forhandlingerne danner COP29 rammerne for en bred vifte af ministermøder, sideevents og paneldebatter om klimahandling og grøn omstilling, som ministeren vil deltage i.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard er ankommet til COP29, hvor forhandlingernes overskrift i år er et nyt mål for klimafinansiering, som skal erstatte det nuværende mål på $100 milliarder.

"Vi skal nå til enighed om et nyt mål, som støtter verdens fattigste og mest sårbare lande, og som kan danne afsæt for udvikling af ambitiøse klimamål i det kommende år. De bredeste skuldre må tage ansvar. Selvom Danmark allerede er i top blandt bidragsydere, er vi klar til at gøre mere – men vi skal have flere med. Det er på tide, at flere lande, som er store udledere og har fået større økonomiske muskler, også bidrager," siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Ud over det nye mål for klimafinansiering er der i år særligt fokus på at lukke det sidste regelsæt under Parisaftalen. Her skal Lars Aagaard spille en særlig rolle, når han skal forhandle på vegne af EU. Helt konkret skal han med sin nederlandske ministerkollega Sophie Hermans arbejde for at fastsætte reglerne for køb og salg af klimakreditter under artikel 6.

Fra dansk side arbejdes der også for at holde momentum for global klimahandling, herunder at der lægges pres for fremsættelse af ambitiøse klimaplaner samt opfølgning på målsætningerne fra COP28, herunder tredoblingen af vedvarende energi og fordobling af energieffektivitet inden 2030 samt transition væk fra fossile brændsler.

Baku: En vigtig trædesten til Brasilien

Klima-, energi- og forsyningsministeren er også  i Baku med en mission om at lægge sporene til COP30 i Brasilien, hvor Danmark pga. EU-formandskabet skal lede forhandlingerne på EU's vegne.

Her forventes det, at hovedemnet vil være de klimaplaner, som verdens lande skal melde ind inden COP30. Næste år vil det nemlig stå klart, om målene på papiret er nok til at bringe verden på rette kurs mod 1.5 grader. I den forbindelse er det nye mål for klimafinansiering væsentligt for mange udviklingslandes proces om at udarbejde mere ambitiøse klimaplaner.

Der er brug for meget mere handling, hvis vi skal holde vinduet for 1.5 grader åbent. Klimaplanerne, som verdens lande skal melde ind inden COP30, kan være en katalysator for både højere ambitioner og mere konkrete planer, som er til at implementere. Derfor er jeg også stor fortaler for, at EU skal vise globalt lederskab ved at annoncere et ambitiøst 2040 mål, så vi kan få andre store udledere til at gøre det samme," siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.  

FAKTA: Ministerens program  

  • Ministeren deltager i Baku fra d. 19. november.
  • Ud over at følge forhandlingerne som Danmarks repræsentant, påtager ministeren sig i år en EU-forhandlerrolle, når Parisaftalens artikel 6 forventeligt skal færdigforhandles.
  • Under artikel 6, som omhandler handel med klimakreditter, skal ministeren bl.a. arbejde for rammer, der i praksis sikrer robuste og transparente kreditter, der leverer reelle reduktioner.
  • Sideløbende med forhandlingerne deltager ministeren bl.a. i højniveauarrangementer om øgede ambitioner for verdens landes klimaplaner (NDC'er) frem mod COP30, en række ministermøder med udgangspunkt i de danskledte alliancer og partnerskaber samt rundbordsdiskussioner.
  • Ministeren møder desuden løbende danske civilsamfundsorganisationer, erhvervslivet, ungedelegater og klima-, energi- og forsyningsudvalget.

 

Kontakt: Presserådgiver Frederikke Rørvang Mikkelsen +45 23646979.

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet