Grøn strøm til flere hundrede millioner husstande i Europa. Forsyningssikkerhed. Klimaneutralitet. Arbejdspladser og europæisk konkurrenceevne. Det er det, der ligger i Nordsøens potentiale for vedvarende energi – og det, der lige nu trues af sorte skyer.
Forsyningskæderne er pressede. Omkostningerne er steget. Godkendelsesprocesser trækker ud. Koordinationen mellem landene er kompliceret. Konkurrencen fra resten af verden er blevet hårdere.
Den 24. oktober samler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard som formand for Nordsøsamarbejdet sammen med EU’s energikommissær ministre og markedsaktører for at finde løsninger på, hvordan Europa fremmer udbygningen af vedvarende energi, tackler udfordringer og når i mål med udnyttelsen af Nordsøens fulde potentiale. Det skal ende ud i en række anbefalinger til den kommende Europa-Kommission og dermed sætte retning for de næste fem års arbejde.
Ministermødet finder sted på Odense Havn, der er lykkedes med skiftet fra sort til grøn produktion – fra skibsværft til vindmølleproduktionsfacilitet.
”Europa er ved at tabe den grønne førertrøje på gulvet. Vi ved, hvor det strammer henne, og hvor barriererne er. Og vi ved, at vi er nødt til at gøre noget nyt, hvis det skal lykkes os at udvikle Nordsøen til et samlingspunkt for grøn energi og industri, der skal gøre Europa stærkere og sikre nye, grønne arbejdspladser. Vi kan i Danmark ikke gøre det alene. Derfor samler jeg ministre i Nordsøsamarbejdet og branchen, så vi kan give vores bud på, hvad der skal til,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Nordsøsamarbejdet består af Danmark, Belgien, Nederlandene, Frankrig, Tyskland, Norge, Irland, Luxembourg og Europa-Kommissionen. Storbritannien er også fast med som observatør. Til Nordsømødet er hvert land inviteret. EU-Kommissionen er fast medformand, og energikommissær Kadri Simson deltager derfor også.
Ud over det politiske lag vil også brancherepræsentanter og –organisationer fra hele Europa deltage i ministermødet. På listen er bl.a. WindEurope, 50Hertz, EIB - Den Europæiske Investeringsbank, Dansk Industri, Dansk Erhverv og Green Power Denmark.
Pressen er velkommen ved ministermødet. Tilmelding skal ske hos pressekontakt@kefm.dk senest d. 21. oktober kl. 12.
Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på +45 41 72 38 05