Nye anbefalinger fra Nordsøministre: Havvind er nøglen til Europas konkurrenceevne

Publiceret 24-10-2024

Nordsølandene med den danske klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i spidsen er blevet enige om nye anbefalinger til den kommende Europa-Kommission og de øvrige europæiske lande. De har fået navnet Odense-anbefalingerne og sætter fokus på, hvad der skal gøres på havvindsområdet de kommende år for, at Europa undgår at sakke bagud i det grønne, globale kapløb. Det kræver bl.a. nye tilgange til finansiering af grænseoverskridende energiprojekter og samspil mellem havvindsudbygning og grøn brintproduktion.

Nordsøen har alt det, der skal til for at blive Europas grønne energihub og være det havbassin i Europa, som kan bidrage mest til at skabe et stærkere Europa, et mere selvforsynende Europa, styrke Europas konkurrenceevne og skabe en masse nye grønne arbejdspladser.

Europas konkurrenceevne er dog udfordret. Forsyningskæderne er pressede, omkostningerne er steget, og den globale konkurrence er spidset til.

Havvind er hårdt ramt af udfordringerne, men er samtidig en vigtig del af løsningen. Derfor har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard som formand for Nordsøsamarbejdet samlet Nordsøens ministre og markedsaktører til et fælles møde, hvor der sættes spotlys på netop havvind.

Resultatet er, at ministrene fra Nordsøen er blevet enige om en række konkrete anbefalinger til, hvordan Nordsøens potentiale for vedvarende energi kan udnyttes fuldt ud, komme Europa til gavn og lægge et godt fundament for, at Europa ikke halter bagud i det grønne, globale kapløb.

Vi har brug for et stærkt, grønt Europa, der kan hamle op med den globale konkurrence. Det afhænger fremtidens arbejdspladser af. En af løsningerne er havvind, og heldigvis bor vi lige op ad Nordsøen, der har optimale betingelser for helt vildt meget havvind. For at kunne udnytte det potentiale, foreslår vi i Nordsøsamarbejdet en række konkrete tiltag, som vi nu lægger i hænderne på den kommende Europa-Kommission. Bolden er i luften,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.  

Anbefalingerne har fået navnet Odense-anbefalingerne. Navnet er en reference til Odense Havn, der ikke kun har dannet rammerne for mødet, men som selv er et godt eksempel på en arbejdsplads, som har gennemgået en succesfuld omstilling fra tidligere skibsværft til at have skabt masser af grønne arbejdspladser inden for produktion af vindmøller.

Udfordringerne på havvind kan ikke alene løses på nationalt niveau. Anbefalingerne er derfor indspark til, hvad EU’s arbejde bør koncentrere sig om i forhold til udbygningen af vedvarende energi og grøn jobskabelse de næste år. Anbefalingerne er på den måde Nordsøsamarbejdets bidrag til den kommende Europa-Kommission og resten af de europæiske lande.

Læs anbefalingerne i sin helhed her

Grænseoverskridende projekter og europæiske forsyningskæder

Et af de områder, som Nordsøsamarbejdet har haft særligt fokus på under dansk formandskab, er de grænseoverskridende energiprojekter til havs, hvor flere lande er involveret. De er helt nødvendige, hvis resten af Europa skal kunne få gavn af Nordsøens grønne energipotentiale – men i dag er der en række bremseklodser for projekterne.

Det er nogle meget konkrete greb, som vi foreslår, at man sætter i gang – og vi ved, at det er noget, branchen mangler. Det er helt afgørende for fremtidens grænseoverskridende projekter, at vi kan fordele både måltidet og regningen på en god måde. Vi skal klargøre, hvor efterspørgslen efter grøn energi er i Europa mange år frem, så vi kan planlægge infrastrukturen og forbinde produktion og efterspørgsel. Det er grøn handling, der virker – også i fremtidens Europa,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

I dag mangler rammerne for, hvordan både omkostninger og fordele ved de grænseoverskridende projekter fordeles. Det betyder, at byrden i dag bæres af de lande, der bygger – og ikke nødvendigvis af de lande, der har brug for den grønne energi.

Nordsøsamarbejdet anbefaler derfor, at Kommissionen arbejder videre på en tilgang, så omkostningsbyrden fordeles mere ligeligt. Og at man undersøger potentialerne i at etablere en regional havvindsfacilitet, som kan bidrage til at finansiere især de grænseoverskridende havvindsprojekter.

Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på +45 41 72 38 05

Her er Odense-anbefalingerne

I anbefalingerne opfordrer ministrene den kommende Europa-Kommission til at fokusere på:

Bedre finansiering:

  • Fordele og omkostninger ved hybridprojekter og større infrastrukturprojekter skal fordeles bedre, så regningen ikke kun ender hos enkelte lande.
  • Bedre og klarere regler for finansiering af grænseoverskridende infrastruktur.
  • Behov for at udarbejde en europæisk elektrificeringsstrategi, der kan skabe større sikkerhed for hele den grønne værdikæde.
  • Undersøge muligheden for et regionalt finansieringsfacilitet til grønne projekter gennem frivilligt samarbejde mellem Europa-Kommissionen, medlemsstater og private investorer.

Øget gennemsigtighed:

  • Større klarhed om hele Europas udbud og tidshorisonter for projekter, energi- og brintefterspørgsel og havnefaciliteter – det kan gøres med en såkaldt ”transparens-platform”.
  • Tættere samarbejde om planlægning og udbygningen af energiinfrastrukturen for at gøre det mere efterspørgselsdrevet.

Mere forenkling

  • Godkendelsesprocesser for vedvarende energiprojekter skal strømlines, så de ikke forsinker processen unødigt.
  • Det samme skal ansøgningsprocesser til finansiering af grønne projekter, så det er lettere for virksomhederne at få del i midlerne.
  • Udbudskriterier på tværs af lande skal ensartes til gavn for havvindsudviklere og producenter.

Læs mere om Odense-anbefalingerne her

Om Nordsøsamarbejdet

  • Danmark har i 2024 formandskab for Nordsøsamarbejdet, der har eksisteret siden 2016. I 2025 overtager Belgien formandskabet.
  • Medlemmerne af Nordsøsamarbejdet er Belgien, Danmark, Frankrig, Irland, Luxembourg, Nederlandene, Norge, Tyskland og Europa-Kommissionen. Storbritannien er med som fast observatør.
  • I år har Nordsøsamarbejdet vedtaget et arbejdsprogram for de næste tre år. Det indebærer blandt andet etableringen af en fast arbejdsgruppe om brint, som skal arbejde fokuseret på at sikre rammerne for, at Nordsøens havvindsressourcer og produktion af grøn brint udnyttes til fulde.

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet