Danmark sender 130 millioner kroner til Ukraine efter massive angreb på energiinfrastruktur

Publiceret 23-09-2024

På tærsklen til fyringssæsonen fortsætter Ruslands målrettede ødelæggelse af ukrainernes adgang til strøm og varme. Nyt dansk bidrag på 130 millioner kroner skal gøre energiforsyningen mere modstandsdygtig.

NEW YORK: 130 millioner kroner. En af Danmarks hidtil største donationer til energiinfrastruktur er på vej til Ukraine. Det meddelte klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i dag, da han mødtes med bl.a. USA's udenrigsminister Anthony Blinken og Ukraines udenrigsminister Andrii Sybiha i G7-landenes arbejdsgruppe for ukrainsk energisikkerhed.   

Siden Rusland begyndte de målrettede angreb på ukrainerens strøm- og varmeforsyning i marts, er cirka 80 procent af den ukrainske energiinfrastruktur, med undtagelse af atomkraftværker, blevet ødelagt. Henover sommeren har angrebene resulteret i blackout i op til 20 timer i døgnet, og ifølge det Internationale Energiagentur (IEA), tegner prognosen for vinteren modsat sidste år et billede af en hårdt presset ukrainsk energiforsyning.

”Putins hær træder ikke kun ind over de ukrainske grænser, Rusland overtræder krigens regler med de massive angreb på Ukraines el- og varmesystem. Nu står vinteren for døren, og det bliver uden varme og strøm i alt mange ukrainske hjem. Og ikke nok med det, så bliver helt almindelige medarbejdere i energisektoren, som ufortrødent passer deres arbejde, gjort til mål i sig selv. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at det ukrainske energisystem bliver så stærkt som muligt,siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Den danske donation er finansieret af Udenrigsministeriets genopbygningsstøtte og skal bl.a. bidrage til akutte tiltag og indkøb af udstyr og reservedele med henblik på at støtte genopretning af forsyningssikkerheden. Støtten gennemføres i samarbejde med UNDP, Energy Community, Dansk Flygtningehjælp og Dansk Røde Kors.

Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på 41 72 38 05

FAKTA: Dansk-ukrainsk energisamarbejde

  • Med den seneste donation har Danmark doneret ca. 492 mio. til energiprojekter i Ukraine siden Ruslands invasion i 2022.
  • Siden invasionen har danske virksomheder doneret energiudstyr til Ukraine gennem Energistyrelsen fire gange. 
  • Det dansk-ukrainske energipartnerskab blev etableret i 2014 under Udenrigsministeriets Naboskabsprogram og drives af Energistyrelsen i samarbejde med den danske ambassade i Ukraine og det ukrainske energiministerium og andre centrale ukrainske partnere.
  • Programmet blev kort efter invasionen omstillet til også at understøtte genopbygning og omstilling af den ukrainske energisektor på kort og mellemlangt sigt. Siden 2023 har partnerskabet desuden også genoptaget det oprindelige fokus på at bidrage til Ukraines langsigtede mål om grøn omstilling.
  • Samarbejdets tre hovedformål er at bidrage til, at Ukraines energiforsyning kommer igennem vintermånederne, at styrke landets energiforsyningssikkerhed og at forberede integrationen med EU på lovgivningsniveau.

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet