Bred politisk aftale om milliarder til brintrør til Tyskland

Publiceret 06-02-2025

En politisk aftale om at fokusere kræfterne på et brintrør fra Esbjerg til Tyskland er nu på plads. Med statsligt lån og driftsstøtte i milliardklassen er ambitionen, at der er grøn brint i røret fra 2030, men tidsplanen er stram.

Dansk produktion af brint og grønne brændstoffer kan gavne både lokal vækst og europæisk forsyningssikkerhed, og regeringen og en bred række partier er nu enige om at hjælpe udviklingen endnu mere på vej. Samtidig er der taget et vigtigt skridt for at høste værdien af den danske havvindsressource.

Som et rygstød til den danske brintproduktion kommer staten nu med et lån på 7,4 mia. kr. og en driftsstøtte på op til 8,3 mia. kr. til etableringen af brintrør fra Esbjerg og til grænsen. Også bookingkravet sænkes, så producenterne nu skal binde sig for transport af minimum 0,5 GW brint i røret. Aftalepartierne Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er enige med regeringen om vilkårene, så arbejdet med at etablere brintrøret kan accelereres.

Læs aftalen om brintinfrastruktur til Tyskland her: Aftale om brintinfrastruktur til Tyskland 

Vi skal have snebolden til at rulle på brint, og det kræver mere hjælp. Som det er nu, kan markedet ikke selv klare det, og den barriere vil vi nu fjerne. For jeg ser frem til den dag, hvor vi har grøn brint i stor skala og kan eksportere til Tyskland og resten af Europa. Det bliver en ny milepæl. Grøn brint kan understøtte dansk produktion af grøn strøm, det kan nedbringe CO2-udledningen og styrke forsyningssikkerheden i Europa. Derfor er jeg også glad for, at vi er bredt politisk enige om at fokusere kræfterne på at skubbe udviklingen i gang, så vi får et solidt fundament at bygge videre på. Det her er begyndelsen, ikke endestationen,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Som socialdemokrat kan man kun være glad, når en politisk aftale bidrager til arbejdspladser, nye erhvervsmuligheder, grøn omstilling og øget europæisk forsyningssikkerhed. Jeg er glad for, at et flertal er med på, at staten nu tager et større ansvar for at vi hurtigst muligt kan realisere et brintrør til Tyskland”, siger Jesper Petersen, klima-, energi- og forsyningsordfører for Socialdemokratiet.

Det er en historisk aftale der for alvor starter det vi håber både kan blive en dansk erhvervseventyr indenfor brint og et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Tak til klima- og energiministeren og til alle partier for godt samarbejde,” siger Christian Friis Bach, klima-, energi og forsyningsordfører for Venstre

Ligesom biler kan køre fra Esbjerg til Sicilien på motorvej, skal grøn energi have et tilsvarende netværk. For at gøre Europa grønt og uafhængigt af Putins gas og Mellemøstens olie, bygger vi et brintrør fra Esbjerg til Tyskland, hvilket vil gøre Sydjylland til et kraftcenter for produktion og eksport af grøn energi. Det er sund fornuft,” siger Henrik Frandsen, klima-, energi og forsyningsordfører for Moderaterne.

“Det er afgørende, at vi får sat gang i brintrøret, og den usikkerhed der indtil nu har været omkring projektet skal vi have lagt bag os, så vi kan komme videre med vores grønne ambitioner og forpligtelser. Det gør vi med denne aftale, og det er utrolig vigtigt,” siger Anne Valentina Berthelsen, energi og forsyningsordfører for Socialistisk Folkeparti.

Med denne aftale sikrer vi, at der kommer gang i udviklingen af grøn brint i Danmark. Det er vigtigt for den grønne omstilling, dansk erhvervsliv og grønne arbejdspladser udenfor vores største danske byer. Det understøtter også den langsigtede ambition om, at vi i Europa skal være mere selvforsynende. Det har været særlig vigtigt for os i konservative at sikre, at vi stadig arbejder for at etablerer en fuld brintinfrastruktur i Danmark til Fredericia og Ll Thorup. Vi er derfor glade for, at vi med aftalen bekræfter at vi ikke har forladt den ambition,” siger Dina Raabjerg, energi og forsyningsordfører og Frederik Münster, klimaordfører for Det Konservative Folkeparti.

Vedvarende energi skal være det bærende for alle typer energiforbrug i Europa. Vi skal hverken være afhængig af import af fossil energi fra Rusland eller USA.  Brint produceret på sol og vind er en væsentlig del af energiforsyningen i fremtiden. Enhedslisten ser frem til at brintrøret fra Esbjerg bliver etableret, og at spildvarmen fra brintproduktion bliver brugt i fjernvarmen i Esbjerg,” siger Søren Egge Rasmussen, energiordfører for Enhedslisten.

”I Radikale Venstre er vi tilfredse med, at vi nu kan tage de første skridt til etablering af en samlet brintinfrastruktur i Danmark – og forbindelsen til Tyskland er en nøglebrik heri. Det er godt for Danmark og danske grønne virksomheder, men endnu vigtigere et nødvendigt skridt for at styrke EU forsyningssikkerhed, konkurrenceevne og grønne omstilling,” siger Samira Nawa, klima-, energi- og forsyningsordfører for Radikale Venstre.

Europas sikkerhed er afhængig af, at vi kan producere vores egen energi. Brintrøret til Tyskland er en nøglefaktor for Danmarks mulighed for at producere og levere grøn energi til det europæiske fællesskab,” siger Torsten Gejl, energiordfører for Alternativet. 

Politisk ambition om et fuldt jysk brintbackbone
Aftalen gælder et rør, der skal gå fra Esbjerg over Egtved og ned til grænsen, det såkaldte Syvtal. Men aftalekredsen lægger vægt på, at fokus på første del af røret ikke betyder, at aftalepartierne har forladt ambitionen om, at der kan etableres et fuldt jysk brintbackbone. Det jyske brintbackbone består ud over Syvtallet af strækninger længere nordpå til Ll. Torup og en strækning østpå til Fredericia. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet nedsætter nu et arbejde, som snarest muligt skal se på de næste særskilte faser.

En stram tidsplan
For at indgå aftaler om eksport af brint til tyske aftagere hurtigst muligt ønsker aftalepartierne at forsøge at nå, at røret er klart til brint i 2030. Her har bl.a. den tyske stålindustri meldt om en efterspørgsel af brint. Bygherren Energinet har derfor lagt en stram tidsplan. Aftalepartierne vil sikre rammerne om projektet gennem vedtagelse af først en projekteringslov og senere en anlægslov. Energinet har allerede igangsat dialog med lodsejere og vil inddrage lokalsamfund og berørte parter.

Stopuret tæller allerede ned til 2030, og Energinet vil derfor i foråret 2025 indsende en formel ansøgning til Klima-, Energi- og Forsyningsministeren om etablering af brintinfrastrukturen som næste skridt.   

Se mere om brintrøret her One-pager.pdf

Kontakt: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på +45 4172 3805 (ikke sms)

Fakta

  • Fremstilling af grøn brint kræver meget grøn strøm og også vand.
  • Brint er et grønt brændstof, der fx kan erstatte gas i industrien.
  • Aftalen gælder et brintrør fra Esbjerg til den tyske grænse, det såkaldte Syvtal.
  • Aftalepartierne er enige om at finde hhv. 7,3 mia. kr. til en statslig genudlånsordning samt op til 8,3 mia. kr. i driftsstøtte.
  • Energinets kapacitetssalg udskydes og forventes afsluttet i ultimo 2026.
  • Syvtallet skal bl.a. bygges med hjælp fra en anlægslov.
  • Brintrøret har en diameter på ca. 90 cm. Arealet forventes at vende tilbage til fx landbrugsjord, når røret er gravet ned.
  • Den præcise linjeføring bliver udarbejdet med inddragelse af berørte parter. 

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet