Vejledning til dokumentation af klimaeffekter

En tværministeriel arbejdsgruppe bestående af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Miljø- og Ligestillingsministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Finansministeriet samt Center for Miljø og Energi (DCE) ved Aarhus Universitet har udarbejdet en vejledning til dokumentation af klimaeffekter. Den skal sikre, at nye klimaløsninger kan dokumenteres, indregnes i den nationale emissionsopgørelse samt indgå i afgiftsgrundlaget for en CO2 afgift på landbrugets udledninger og derigennem bringes ud i virkeligheden.

Med Aftale om et Grønt Danmark lægger regeringen og parterne i den grønne trepart op til en historisk omstilling af dansk landbrug. Derfor har regeringen i sit grønne forsknings- og innovationsudspil fokus på at få dokumenteret nye klimaløsninger og bringe dem ind i afgiftsgrundlaget og ud i virkeligheden. På den baggrund har en tværministeriel arbejdsgruppe bestående af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Miljø- og Ligestillingsministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Finansministeriet samt DCE udarbejdet en vejledning til dokumentation af klimaeffekter.

Med regeringens grønne forsknings- og innovationsudspil introduceres endvidere en ny og tættere samarbejdsform mellem centraladministrationen og DCE. Den nye samarbejdsform indebærer, at DCE inddrages tidligere og mere systematisk i dokumentationsprojekter for nye klimateknologier og -tiltag. Derved styrkes grundlaget for, at det planlagte forskningsdesign mv. er kompatibelt med DCE’s faglige kriterier og FN Klimapanels (IPCC’s) guidelines for indarbejdelse i de nationale emissionsopgørelser.

Vejledningen beskriver de trin, som typisk skal gennemgås i en dokumentationsproces for et klimatiltag eller en ny teknologi. Vejledningen er således en guide til ministerier med ressortansvar for klimatiltag og nye teknologier samt og øvrige interessenter, som potentielt vil skulle indregnes i Danmarks nationale emissionsopgørelse.

Her kan du downloade vejledningen