Danmark vært for internationalt topmøde om uafhængighed af russisk energi

Publiceret 24-08-2022

Den 30. august danner den gamle fæstning Hammershus på Bornholm rammen for et stort internationalt topmøde, der samler EU-Kommissionsformanden, statsledere og energiministre fra Østersølandene. Formålet er at styrke udbygningen af havvind i Østersøen og sikre uafhængighed af Ruslands sorte energi.

Efter den russiske invasion af Ukraine har Putin brugt energi som et politisk våben mod Europa. Derfor samler Danmark nu Østersøens otte EU-lande samt EU-Kommissionen til et topmøde på Bornholm.

Statsminister Mette Frederiksen og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er værter for mødet, der får deltagelse fra Tyskland, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen og EU-Kommissionen. Tilsammen repræsenterer de otte lande knap 150 mio. europæiske borgere.

Foruden EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen og energikommissær Kadri Simson deltager statsoverhoveder, energiministre og topembedsmænd fra landene. Tyskland er repræsenteret af deres parlamentarisk statssekretær. Hvert land kan desuden medbringe en havvindmølleparkejer eller sektorspecialist og deres elnet-myndighed.

Med sine knap 400.000 km2 – eller det, der svarer til næsten 10 gange Danmarks landareal - har Østersøregionen et stort, men overvejende uudnyttet potentiale for vedvarende energiprojekter. Den samlede havvindskapacitet i Østersøen er pt. på omkring 3 GW.

”Energiuafhængighed og et farvel til sort energi er det skjold, som kan beskytte os mod Ruslands trusler. Det kræver en massiv udbygning af vedvarende energi i hele Europa. Landene omkring Østersøen er særligt udsatte i den nuværende situation, men nu samles vi på Bornholm for at stå sammen mod Putin og høste Østersøens store vindressourcer. For vores sikkerhed og for klimaets skyld,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Presse med akkreditering er velkommen til at deltage i dele af programmet. Akkreditering skal søges hos ipcd.dk.

Læs mere om topmødet her.

Energiministrenes program for the Baltic Sea Energy Security Summit

14:45: Netværksevent for energiministre, landenes elnet-myndighed samt virksomheder

15:30: Topmøde

Ca. 16:50: Pressemøde 

Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på 41 72 38 05

Relaterede nyheder

Temaer

Interessentforum for CCUS

Hold dig opdateret om aktiviteter og seminarer på denne side

Læs mere her

   

Billede af ungeklimarådet og ministeren

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet

Borgertinget på klimaområdet

Danmarks borgerting består af 99 danske borgere, der skal diskutere forskellige klimadilemmaer.

Læs mere om borgertinget

Billede af tekst "Regeringens klimapartnerskaber"

Partnerskabernes anbefalinger

Som led i den danske klimaindsats har regeringen etableret 13 klimapartnerskaber med erhvervslivet samt et Grønt Erhvervsforum

Læs mere om partnerskaberne her

Skoleelever

Klima for skoleelever

Er du skoleelev, og vil du gerne vide mere om, hvordan og hvorfor klima hænger sammen med vores energiforbrug, så er du havnet det rigtige sted.

Klima for skoleelever

Vindmølle nedefra

Eksportstrategi

Danmark er et foregangsland inden for grøn omstilling og energieffektivitet.

Læs mere om Eksportstrategien