Indien på vej med de første havvindmøller – Danmark har hjulpet

Publiceret 01-03-2023

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard er sammen med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen lige nu på erhvervsfremstød i Indien med en række grønne danske energivirksomheder og med kronprinsparret i spidsen. Det sker samtidig med, at Indien er på vej med sit første havvindsudbud, som vil gavne klimaet og skabe nye muligheder for dansk erhvervsliv på det indiske marked. Danmark har med teknisk rådgivning hjulpet Indien med udbuddet.

“Dansk ekspertise og danske grønne løsninger kan gøre en forskel på helt stor skala i Indien. Indien har verdens største befolkning og er verdens tredjestørste drivhusgasudleder. Derfor har det en enorm klimaeffekt, når vi bidrager til Indiens grønne omstilling,” siger Lars Aagaard.

Det danske erhvervsfremstød i Indien sker i en tid, hvor behovet for grønne løsninger i Indien er større end nogensinde. Med en stor befolkning og forventning om stigende levestandard har Indien et stort behov for at udbygge sin energiforsyning. Opgaven er stor, men også fyldt med muligheder for danske virksomheder. Det gælder bl.a., når det kommer til havvind. Indien vil nemlig snart sætte gang i sit første havvindsudbud på 4GW, og det er startskuddet til at realisere Indiens ambitioner om massiv havvindsudbygning ud for de indiske kyster.

Der er lige nu ingen havvindmøller i Indien, men den indiske regering har en ambition om at have 30 GW havvind allerede i 2030. Den ambition vil Danmark bidrage til at realisere.

Danmark og Indien har siden 2018 haft et myndighedssamarbejde på energiområdet med fokus på havvind. I 2020 blev samarbejdet om den grønne omstilling endnu tættere, da der blev indgået et dansk-indisk grønt strategisk partnerskab. Danmark har gennem myndighedssamarbejdet med Indien været med til at give rådgivning, baseret på bl.a. danske erfaringer, som kridter banen op for et snarligt første havvindsudbud i Indien.

”Indiens elforbrug ventes at blive tredoblet frem mod 2040. Det svarer til mere end EU’s samlede elforbrug. Det vil kræve store investeringer i den indiske energiforsyning. Både Indien og resten af verden er bedst tjent med, at de investeringer går til grønne løsninger. Derfor støtter Danmark op om Indiens grønne omstilling,” siger Lars Aagaard.

Danmark og Indien indviede i 2021 et videnscenter for havvind (Centre of Excellence), som skal hjælpe med at opnå de ambitiøse planer for havvind. Her bidrager danske eksperter fra Energistyrelsen med teknisk assistance og erfaringer om alt fra regulering til markedsdialog og udbudsprocesser. Centret har desuden været med til at understøtte udviklingen af Indiens første udbudsproces, herunder udpegningen af relevante zoner for de første havvindmølleparker.

Når udbuddet om kort tid går i gang vil verdensførende danske havvindsvirksomheder kunne byde eller senere blive leverandører til havvindsudbygningen.

På erhvervsfremstødet har Lars Aagaard mødtes med de indiske ministre for klima og energi. Her blev man enige om at skrue op for samarbejdet inden for energieffektivitet og grøn brint. I dag besøger Lars Aagaard den indiske delstat Tamil Nadu, hvor det første havvindudbud er planlagt. Her står danske virksomheder særligt stærkt og har en lang historie, herunder vindmølleproducenten Vestas og Danfoss og Grundfos som begge fejrer 25-års jubilæum under besøget.

Pressehenvendelser om besøget i Indien kan rettes til presserådgiver Lisa Christensen: limch@kefm.dk/41729062

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet